Нова структурна комбинация в полицията ще обединява в едно звено

...
Нова структурна комбинация в полицията ще обединява в едно звено
Коментари Харесай

Предложение на ГЕРБ: Жандармерията и баретите да пазят държавни служители

Нова структурна композиция в полицията ще сплотява в едно звено жандармерията и Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ) и ще би трябвало да се занимава освен с сериозни обстановки, терористични актове и всеобщи вълнения, само че и с защитата на висши управителни държавни чиновници и редови чиновници на Министерство на вътрешните работи или на Национална агенция за приходите.

Такава защита няма да бъде непрекъсната, а ще се преценя и обезпечава след " съответна застрашеност ", в случай че има " опасност по отношение на реализиране на служебните им отговорности " и след решение на специфична комисия от висшето професионално управление на Министерство на вътрешните работи.

Това планува нов текст, който се появи сред първо и второ четене на поправките в закона за Министерство на вътрешните работи и бе препоръчан от шестима депутати от ГЕРБ, измежду които някогашният министър на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителят на комисията по защита Константин Попов.

В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа " за ", 19 " срещу " и 29 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Законопроектът предвиждаше няколко съществени промени. Дирекция " Жандармерия " ще се споделя " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " и ще бъде част от Главна дирекция " Национална полиция ". Сега обаче се вкарва и опцията звеното да охранява държавни чиновници.

Предвижда се новата конструкция да охранява, само че редът за това ще се дефинира след разпоредба на вътрешния министър. С нея ще се дефинират типовете защита, обсега, както и процедуратга за взимане на решения за поемането на защитата.

Мотивите за смяната включват общи формулировки - повишение успеваемостта при попречване и секване на терористични дейности, освобождение на заложници, задържане на изключително рискови нарушители, запазване на публичния ред при всеобщи мероприятия, възобновяване, поддържане и запазване на публичния ред при всеобщи вълнения.

В претекстовете към допълнения текст в законопроекта обаче не е посочена точна причина, която да постанова сливането на двете звена в една нова конструкция, нито пък за какво е нужно да й бъдат възлагани спомагателни функционалности по защита. Валентин Радев препрати въпросите на " Дневник " към пресцентъра на ГЕРБ.

 Бившият министър на вътрешните работи и сегашен народен представител от ГЕРБ Валентин Радев е измежду вносителите на поправката.
© Юлия Лазарова

Бившият министър на вътрешните работи и сегашен народен представител от ГЕРБ Валентин Радев е измежду вносителите на поправката.

Промените, свързани с охранителната функционалност на новото звено, бяха препоръчани малко откакто от Движение за права и свободи публично внесоха ремонти в закона за Националната работа за защита. Депутатите Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и водача Мустафа Карадайъ оферират да се регламентира редът, по който да бъде въведена опция сами да си заплащат на НСО за защита.

От ГЕРБ са употребили термина " съответна застрашеност " тъкмо от закона за НСО. По сходен ред - след решение на комисия сега НСО охранява избрани лица, за които има опасност, измежду които е и почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Експерти по сигурността към този момент показаха терзанията си, че обединеното звено може да се трансформира в ново НСО. Нещо повече - има заплаха да дублира функционалностите на националната работа, само че и може да докара до произвол или да се употребява за обслужване на ползи.

Освен това към този момент съществуват разнообразни звена за защита - Националната работа за защита, както и Главна дирекция " Охрана " към министъра на правораздаването, която пази съдии, прокурори и следователи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР