Нова разновидност на коронавируса, предизвикващ COVID-19 регистрираха швейцарски и испански

...
Нова разновидност на коронавируса, предизвикващ COVID-19 регистрираха швейцарски и испански
Коментари Харесай

Кошмар. Нова разновидност на коронавируса в Европа

Нова вариация на ковид, пораждащ COVID-19 записаха швейцарски и испански учени. В последните месеци тя има необятно разпространяване в Европа, заяви ТАСС.

Все още няма доказателства, че тази вариация, която е наречена 20A.EU1, е по-опасна, се показва в известие на Базелския университет.

Специалисти от Базелския университет, Федералното техническо учебно заведение в Цюрих и испански учени са анализирали и сравнили данни от пациенти с COVID-19 в цяла Европа и са стигнали до извода, че 20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото. Сега на него се дължат съвсем 80 на 100 от всички случаи на заразявания в Испания.

„ Важно е да се означи, че няма никакви доказателства на този стадий, че разпространяването на новата вариация е обусловено от разновидност, която усилва заразяването или въздейства на клиничната картина “, споделя водещият създател на проучването доктор Ема Хоткрофт. Според учените разпространяването на 20A.EU1 е било „ улеснено от отслабването на летните ограничавания за пътешестване и ограниченията за обществено разграничаване “.

Тази вариация на новия ковид към този момент се демонстрира в 12 страни от Европа. Освен това е известно, че тя е пренесена в Нова Зеландия и Хонконг. Сега на 20A.EU1 се дължат 90 на 100 от всички случаи на болест във Англия, 60 на 100 в Ирландия и от 30 на 100 до 40 на 100 от случаите в Нидерландия и Швейцария. Вариантът на новия ковид е засечен и в Белгия, Германия, Италия, Латвия, Норвегия, Франция, Швеция.

Учените акцентират, че необятното разпространяване на въпросната вариация не значи, че точно тя е причина за сегашния растеж на заболеваемостта в Европа. „ Това не е единствената вариация на вируса, която циркулира в последните седмици и месеци. В някои страни със забележителен растеж на случаите – Белгия и Франция да вземем за пример, доминират други разновидности “, обобщава проф. Рихард Неер от Базелския университет, един от съавторите на проучването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР