Нова опасна диета притесни медицинските специалисти, пише Би Би Си.

...
Нова опасна диета притесни медицинските специалисти, пише Би Би Си.
Коментари Харесай

Лекари предупреждават да внимаваме с опасна нова диета

Нова рискова диета тормози медицинските експерти, написа Би Би Си. Според изявления в обществените мрежи става все по-модерно за съблюдаване на хранителен режим да се употребяват глюкомери за диабетици.

Лекари предизвестяват, че апаратите за премерване на кръвната захар са ненужни за хората без диабет и в крайни случаи могат да доведат до хранителни разстройства. Една от водещите компании, които продават апаратите, предлага и скъпа стратегия за съблюдаване на хранителен режим. Тя включва непрекъснато записване на приема на храна денем и непрестанно потребление на глюкомер в продължение на две седмици.

У нас от медикамента зависят 80 000 деца и възрастни, само че трайно решение на казуса - няма

Целта е да се мери кръвната захар след хранене. В обособени проби на компанията се наблюдават и реакциите към мазнините след ястие, както и се изследват чревните бактерии в организма.

От компанията настояват, че всички тези проби са им помогнали да открият, че даже двама здрави индивида могат да имат радикално разнообразни реакции към една и съща храна - да вземем за пример кръвната захар на единия може да се покачва и намалява повече след консумация на въглехидрати, за разлика от тази на другия.

Идеята е по този метод да се саморегулират изборите на хранене денем.

Очаква се те да доближат до 700 милиона през 2045 година

Медици се тормозят, че към момента не е изцяло ясно какво значат тези числа - в това число по-големите скокове и спадове на кръвната захар за избран интервал от време.

Д-р Никола Гес, диетолог и откривател на диабета в Оксфордския университет, споделя пред Би Би Си, че множеството доказателства, свързващи високата и мощно варираща кръвна захар със здравословни проблеми, се основават на равнищата на глюкозата, следени единствено при хора с диабет или преддиабетно положение.

Тя изяснява, че високата кръвна захар е признак, а не директна причина за диабета.

Снимка: btvnovinite.bg

Диабетът вид 1 се демонстрира, когато панкреасът стопира да създава инсулин, заради което са нужни постоянни инжекции. Диабет вид 2 е по-често срещан и се появява, когато клетките в тялото станат резистентни към инсулина и равнищата на кръвната глюкоза би трябвало да се поддържат в естествени граници. Обикновено той може да бъде следен посредством диета, физически извършения и деликатно наблюдаване.

От компанията производител на глюкомерите се базират на данни от техни лични изследвания, съгласно които по-високите равнища на кръвна захар и огромните спадове и нараствания в границите на деня, могат да бъдат обвързани с неприятни резултати при диетите, въпреки и индивида да няма диабет. Повечето данни обаче към момента са за пациенти с диабет.

В отчета се споделя, че се изследват чревните бактерии и стартират да се откриват връзки между тях, диетата и здравето, въпреки и основният академик на компанията да признава, че към момента не разполагат с задоволително доказателства.

На 14 ноември означаваме Световния ден за битка с диабета

От компанията декларират: " Ние прилагаме научно непоколебим метод, който няма еднакъв на останалите в сектора във връзка с клиничните тествания, проучванията и отдадения екип от учени и експерти по хранене, които се стремят да подобрят здравето посредством потребни и учредени на доказателства препоръки ".

Въпреки това доктор Гес е обезпокоена, че вижда пациенти, които употребяват апаратите на компанията, да изключват храни, които съгласно нея са потребни за здравето им, тъй като наподобява, че покачват кръвната им захар.

Това единствено по себе си може да докара до здравословни проблеми и не се предлага от компанията.

Тя добавя, че хората, които заобикалят въглехидратите, ще получат краткотрайно увеличена глюкозна реакция при идващото им ястие - което съгласно нея е " изцяло обикновено ", само че може да ги накара да мислят, че имат непоноисмост към въглехидрати. 

Това от своя страна може да докара до тежки хранителни разстройства. Една от благотворителните организации за битка с питателните разстройства споделя, че " хората с сходни болести постоянно се фиксират единствено върху числата като част от болестта им, тъй че в никакъв случай не бихме предложили на засегнатите да употребяват глюкомери ".

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР