Нова офанзива започват банките - привикват клиенти лично на гише,

...
Нова офанзива започват банките - привикват клиенти лично на гише,
Коментари Харесай

Банки викат на гише всички клиенти, иначе закриват сметки

Нова атака стартират банките - привикват клиенти персонално на гише, с цел да актуализират данните си. В момента в акция е Пощенска банка, преди нея пък УниКредит Булбанк и други дребни и огромни финансови институции прозвъняваха клиентите си с покана да се явят в офис. Актуализация даже и на най-баналната информация не може да стане онлайн или по различен отдалечен канал, въпреки и във време на пандемия. Въпреки че в общите условия на банките е включена уговорка при смяна на каквото и да е събитие, клиентът да уведоми обслужващата банка в 7-дневен период, това всеобщо не се съблюдава.

В момента се викат точно клиенти, които оперират с парите си, без да стъпват постоянно в банка. Като да вземем за пример хора единствено с разплащателна сметка с дебитна карта, по която се превежда заплата или пенсия. Те нямат никаква нужда да вървят при банковите служители и не са го правили дълго време.

Периодичната актуализация на потребителско досие не е ново условие за комерсиалните банки. То бе заложено преди повече от две години в Закона за ограниченията против изпирането на пари /ЗМИП/, само че заради огромната потребителска маса на финансовите институции те вършат регулярни акции. Клиентите авансово са разпределени по рисков профил и на тази база ги викат персонално по-често или по-рядко. В закона ясно е упоменато, че в случай че клиент не редактира данните си след покана от банката, сметките му могат да бъдат закрити едностранно.

В момента Пощенска банка разпраща еднотипни писма, в които единствено се показва задължението и задачата за персонално явяване в банков офис. От финансовата институция обръщат внимание, че в случай че титуляр по сметка получи искане за даване на персонални и фирмени данни, кодове за достъп, пароли или елементи на банкови карти по електронната поща или посредством попълване на форма на интернет страница, това най-вероятно е злонамерена фишинг офанзива.

Клиентите, които не са стъпвали от дълго време в банков офис, би трябвало да попълнят специфичен въпросник. Освен общоприетите данни като адрес - непрекъснат и сегашен, смяна в името, ЕГН, страна и обитаемо място на раждане и други, физическите лица и корпоративните клиенти би трябвало да дефинират предстоящ годишен размер на приходите по сметката си и произхода им.

По-любопитните въпроси обаче идват на втора страница от въпросника, изключително в случай че лицето попада в категориите на член 36,ал.2 от ЗМИП. Там влизат министри, депутати, висши органи на правосъдната власт, шефове на държавни предприятия, кметове, заместник-кметове на общини, региони и ръководители на Общински съвет, членове на управителни органи на партии и други Семейните половинки или живеещите на фамилни начала с такива висши фрагменти, техните деца, братя, сестри, родители също би трябвало да заявяват обвързаността си пред обслужващата банка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР