Нова мисия, предназначена да подобри прогнозирането на бури, е готова

...
Нова мисия, предназначена да подобри прогнозирането на бури, е готова
Коментари Харесай

Нова мисия на НАСА ще предвижда бури и урагани с много по-голяма точност

Нова задача, предопределена да усъвършенства прогнозирането на стихии , е подготвена да започва седмици преди 1 юни, когато ще стартира сезона на ураганите в Атлантическия океан , съобщи „ CNN “.

В орбита ще бъдат изстреляни дребни спътници (CubeSat), като всеки от тях ще обикаля на 550 километра над повърхността на Земята и ще снима ежечасни наблюдения на преваляванията , температурата и влажността на тропическите стихии. Настоящите спътници събират сходни данни, само че през цели шест часа , което прави по-трудно измерването на интензивността на бурите.

Сателит CubeSat. Снимка: NASA

Първите два спътника се чака да излетят от Нова Зеландия , на борда на ракета „ Rocket Lab Electron “ по време на двучасов прозорец, който се отваря през днешния ден. Стартът на задачата „ Ракета като вихър “, ще се предава онлайн на уеб страницата на НАСА и този на Rocket Lab. По-късно през този месец ще бъдат изстреляни още два дребни CubeSat .

Всеки спътник е с тегло от към 5 кг и с размерите на самун. Те ще следят тропически циклони от ниска околоземна орбита. По-честите данни ще оказват помощ на учените да схванат бързите промени , които могат да настъпят в границите на една стихия, оказвайки въздействие върху нейната конструкция и непоклатимост . Това ще помогне на метеоролозите да подобрят своите модели за прогнозиране и прогнозиране .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР