Нова криза назрява в Йерусалим непосредствено преди голямото поклонение на

...
Нова криза назрява в Йерусалим непосредствено преди голямото поклонение на
Коментари Харесай

Нова криза в Йерусалим! 120 ранени и нови огради преди голямата петъчна молитва

Нова рецесия назрява в Йерусалим директно преди огромното поклонение на мюсюлмани в петък и почивните дни на свещеното за тях място в Стария град - джамията Ал Акса. След като през вчерашния ден израелските управляващи отстраниха загражденията и металните детектори към Храмовия площад в Йерусалим поради убийството на двама израелски служители на реда преди седмица, тази нощ управляващите още веднъж се принудиха да върнат ограниченията за сигурност.

Това обаче става часове преди огромното стечение на мюсюлмански богомолци за петъчната молитва, което ще докара до нови кървави конфликти сред палестинците и израелските сили за сигурност и жертви.

Израелската полиция още веднъж забрани достъпа до Храмовия рид в Стария град на Йерусалим. Наложено е още веднъж и ограничаването за мъже под 50-годишна възраст. Причината са нови вълнения през вчерашния ден след премахването на ограниченията за сигурност пред джамията Ал Акса.

Близо 120 души бяха ранени нощес, откакто хиляди мюсюлмани се насочиха за молитва на Храмовия рид.

Припомняме, че през вчерашния ден палестинците отпразнуваха като победа демонтирането на пропускателните пунктове в методите към джамията, само че конфликтите със силите на реда не престанаха. За да спре стачкуващите, полицията употребява гумени патрони, шокови гранати и палки.

Повече от стотина палестинеца са ранени, откакто израелските сили за сигурност са употребявали сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и звукови бомби против богомолци, завръщащи се към джамията " Ал Акса " на Храмовия рид в Йерусалим за първи път от две седмици, съобщи Al Jazeera, представена от Фокус.

Когато апелът за молитва още веднъж зазвуча от джамията " Ал Акса ", хиляди мюсюлмани се завтекоха към нея след премахването на металодетекторите и наблюдателните камери от портите, водещи към третата само че значимост реликва за исляма.

При последвалите конфликти сред палестинците и израелските сили край портата " Баб Хута " са изстреляни зашеметяващи гранати, звукови бомби и сълзотворен газ. Според Палестинския червен полумесец 113 души са ранените.

Междувременно Арабската лига заяви, че решението на Израел да отстрани ограниченията за сигурност от Стария град са решили рецесията, само че прикани той да " си научи урока и да се въздържа от сходни дейности в бъдеще ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР