Нова измама атакува мобилните абонати у нас. Позвъняванията идват от

...
Нова измама атакува мобилните абонати у нас. Позвъняванията идват от
Коментари Харесай

Нова измама по телефона: Плащаме солено, ако върнем обаждане

Нова машинация нападна мобилните клиенти у нас. Позвъняванията идват от чужбина, главно от Словения, а излъганите към този момент са стотици.
През последните дни доста телефонни клиенти у нас алармират, че са търсени от Словения от номера с код +386. Веднъж дали отговор - следват и нови позвънявания. Този път от разнообразни страни. Схемата работи точно посредством пропуснати повиквания от чужбина и разчита на моментната ни страст, оповестява NOVA.
Анализите на един от телекомите демонстрират, че последната офанзива е единствено видимо от Словения. Зад телефонния код в действителност е „ маскиран” оператор в Косово, където позвъняванията са по-скъпи от тези в Европейския съюз (ЕС). При предходната сходна машинация за минута сметката на ужилените нарастваше с сред 7-8 лв..
През последните дни сигналите от излъгани клиенти към телекомите зачестяват. За да спрат офанзивата, мобилните оператори блокират позвъняванията от докладваните номера.
Според специалиста по киберсигурност Борислав Сестримски изборът на жертви не е толкоз инцидентен, а е резултат на редица изследвания. До номерата измамниците постоянно се добирали посредством кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.
Как измамата ще се отрази на месечните сметки на излъганите у нас клиенти? До каузи в съда се стига рядко, защото насъбраните сметки не са галактически, а до измамниците проверяващите стигат мъчно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР