Нов управител на НЗОК трябва да избере парламентът в следващите

...
Нов управител на НЗОК трябва да избере парламентът в следващите
Коментари Харесай

Десислава Николова пред Дарик: Шефът на НЗОК еднолично управлява 7 млрд. лв.

Нов шеф на НЗОК би трябвало да избере Народното събрание в идващите дни. Кандидатите са двама – Иванка Динева, издигната от ГЕРБ, и проф. Жени Стайкова, издигната от Българска социалистическа партия. Защо е толова значим изборът на шеф на Касата и превдварително решен ли е той? Темата разяснява в предаването " Кой приказва? " журналистът от " Капитал " Десислава Николова.

" Управителят на Здравната каса е толкоз значима позиция, тъй като той оперативно ръководи Здравната каса. Надзорният съвет в доста редки случаи внася корекции по бюджетите. Там утвърждението в по-голямата част от случаите е официално. Управителят еднолично управлява7 милиарда лв.. Изключително значимо е той да бъде експерт, морално безупречен човек ичовек, при който няма подозрение за спор на ползи ", съобщи Десислава Николова.

Запитана за какво от " Продължаваме промяната-Демократична България " не издигнаха претендент, тя изясни, че в действителност групата на ПП-ДБ е имала двама претенденти, само че зад кулисите интензивно се е говорило, чекандидатурата на ГЕРБще бъде доктор Илко Семерджиев - бащата на здравната промяна, с цел да си я довърши.

" Тази кандидатура се оказа не доста допустима за Политическа партия и вероянто е имало някаква сделка или за Българска народна банка, или някоя от другите институции. Това е извънредно значима област, аз не мога да позволи, че ПП-ДБ отхвърлят да се интересуват от една толкоз огромна обществена сфера, толкоз значима за здравето и живота на всеки българин ", уточни журналистът.

" Здравната каса на доктрина заплаща всичко – всичко влиза в главния пакет. На процедура обаче това надалеч не е по този начин. Ние доплащаме толкоз, колкото е бюджетът на Здравната каса - 7 милиарда лв.. Голяма част от тях са за медикаменти, само че ние сме страната в Европейски Съюз с над 40% доплащане, в случай че над 20% доплащане към този момент води до здравна беднотия - това се отразява на бюджета на всяко едно семейство. Ние в действителност не сме обърнали внимание на здравната си система ", разяснява още Десислава Николова.

По думите й частните здравни фондове събират сред 100 и 200 милиона лв. годишно. С тях се доплаща лекуването на към 400000 души. " С 200 милиона тези хора съумяват да покрият потребностите на 400000 души. Значи тези сдружения имат потенциала да им бъдат сложени каквито желаят условия и да ръководят част от здравните вноски. Защо това не се случва? ", попита тя.

Десислава Николова уточни, че здравни осигуровки заплащат 1,6 млн души.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР