Нов робот ще разглобява ядрени реактори Абонирайте се за Капитал

...
Нов робот ще разглобява ядрени реактори Абонирайте се за Капитал
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Нов робот ще разглобява нуклеарни реактори

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако сте гледали добилия международна известност минисериал " Чернобил ", евентуално си спомняте сцената, в която руските учени несполучливо се опитваха да разчистват радиоактивните парчета отдалечено. Те правеха това благодарение на импортиран от Западна Германия робот и даже с необработен авариен луноход на руската галактическа стратегия. В последна сметка обаче и двете устройства бързо излязоха от строя поради убийствено високата радиация.

Екип откриватели от университета в Ланкастър очевидно са си взели поука от уроците на предишното и са се заели със основаването на робот, кадърен да работи оптимално дейно във високорадиоактивна среда. Идеята е той да е полуавтоматичен – от една страна, се управлява отдалечено от оператор, а от друга, е кадърен да прави независимо избрани задания, като да вземем за пример захващане и преместване на обекти, разсичане на тръби и така нататък " Стандартната процедура при разглобяване на нуклеарни реактори е да се прави посредством отдалечено ръководени роботи с камера. Това обаче е извънредно мъчно за операторите поради сложността на интервенциите в сходна среда ", споделя Джеймс Тейлър, професор по инженерни науки в университета и началник на плана. " Малко евентуално е изцяло самостоятелните решения да се одобряват за безвредни в близко бъдеще и по тази причина проучихме опциите за основаването на полуавтономно устройство, което е някъде посредата ", добавя ученият.



Благодарение на новия робот операторът ще може да извърши захващане и разсичане на даден обект в нуклеарния реактор единствено с четири клика на мишката, като софтуерът автоматизирано ще се погрижи за всичко останало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР