Нов проект на наредба на образователното министерство е свързан с

...
Нов проект на наредба на образователното министерство е свързан с
Коментари Харесай

Проект на МОН: Пълна промяна в класните стаи

Нов план на разпоредба на просветителното министерство е обвързван с смяна в класните стаи. Те би трябвало да станат Г-образни, с мобилни, преместваеми стени. Двойните чинове да бъдат сменени с единични маси, а към оборудването на класните стаи да се прибавят и камини, показва NOVA.
Директорът на столичното 131-во учебно заведение Надежда Николчева, разяснява концепциите на Министерството на образованието:
„ Проектът за тази разпоредба в действителност е доста чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в просветителното пространство, в средата, в която обитават учениците. Наредбата разписва доста детайлно по какъв начин би трябвало да наподобява една учебна постройка и постройка на детска градина. Описва и по какъв начин би трябвало да наподобява една класна стая, един физкултурен салон, един профилиран кабинет. И в действителност това, което тя рамкира, мога да обобщя, че е фантазията на всеки, който работи в системата ", добавя Николчева.
Проектът обаче се оказва неупотребим във всяко учебно заведение.
„ Всъщност това е огромният проблем, който шефовете виждаме в наредбата. Тя е с един пожелателен темперамент, защото не е използвана във типа, в който е излязъл планът за учебни здания, които са строени преди влизане наредбата за устройство на постройките за публични изгоди ", уточни шефът.
Надежда Николчева разяснява и другата смяна, заложена в плана - заместването на двойните чинове с единични маси:
Чиновете доста от дълго време в забележителна част от учебните заведения към този момент са заменени с единични модулни маси. Аз не мисля, че това е проблем. По-скоро проблемите са в условията за сградното пространство ", добави още тя.
Друга част от законопроекта, който провокира диспути, е построяването на камини в класните стаи.
„ Камината е условие за кабинета по химия. Тя е специфична камина ", добави шефът на столичното 131-во учебно заведение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР