Нов, потенциално по-заразен вариант на коронавируса, вече циркулира из Европа.

...
Нов, потенциално по-заразен вариант на коронавируса, вече циркулира из Европа.
Коментари Харесай

Светът нащрек след откриването новия вариант на коронавируса Омикрон

Нов, евентуално по-заразен вид на ковид, към този момент циркулира из Европа. Редица страни не разрешиха през последните два дни влизането на пасажери от южната част на Африка, където бе открит разновидността Омикрон, съобщи Българска телеграфна агенция.

Англия, Германия, Италия и Чехия откриха през вчерашния ден първи случаи на инфектирани с този вид и оповестиха нови ограничения за преодоляването на болестта.

Заради страховете от новия вид и капацитета той да е по-резистентен на отбраната, която обезпечават имунизациите, се ускоряват паниките, че пандемията и обвързваните с нея локдауни и ограничавания могат да продължат по-дълго от предстоящото. Близо две години след началото на пандемията, лишила живота на над 5 милиона души в световен мащаб, страните по целия свят са нащрек. В петък редица страни не разрешиха полетите от Южна Африка и прилежащите й страни, с цел да си обезпечат време да оценят дали този вид е по-заразен от преобладаващия сега вид Делта.

Република Южна Африка изрази страдание за затварянето на границите на десетки страни за нейни жители и пасажери от страната и съобщи, че откриването на новия вид Омикрон на ковид с помощта на работата на южноафриканските учени не трябва да се "наказва " по този метод. "Тази най-нова серия от забрани за пътешестване в действителност санкционира Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови разновидности. Блестящата научна работа би трябвало да се посреща с овации, а не да се санкционира ", съобщи държавното управление в официално съобщение, представено от Франс прес.

Израел стана първата страна в света, която разгласи, че затваря напълно границите си за чужденци за 14-дневен период. В допълнение към възбраната за пътувания, израелската работа за вътрешна сигурност "Шин Бет " ще вкара в приложимост система за следене на телефоните, употребена всекидневно за задачите на битката с тероризма, с цел да следи придвижването на хора, за които е потвърдено, че са носители на новия вид на вируса.

В Обединеното кралство през вчерашния ден бяха открити два случая, ден откакто Лондон вкара Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия в аления си лист за пътешестване. "Ще пожелаваме всеки, който влиза във Англия, да си прави писиар тест до края на втория ден след идването и да се самоизолира, до момента в който не получи негативен резултат ", сподели министър председателят Борис Джонсън на конференция.

Италианец, пътувал по работа до Мозамбик и завърнал се в Италия на 11 ноември, стана първият човек в страната, дал позитивна проба за новия вид. Той е бил ваксиниран с две дози ваксина. Всички от 5-членното му семейство, включително две деца, са с позитивни проби, леки признаци на заболяването и са сложени под карантина в предградието на Неапол, където живеят, оповестяват локални медии, представени от Асошиейтед прес.

Мюнхенският институт по микробиология "Макс декор Петенкофер " заяви, че Омикрон е бил открит при двама души, пристигнали с полет от Южна Африка на 24 ноември.
Редица фармацевтични компании, включително AstraZeneca, Moderna, Novavax и Pfizer споделиха, че възнамеряват да приспособяват имунизациите си, тъй че да дават оптимална отбрана против Омикрон. "Пфайзер " и неговият сътрудник "Бионтех " обявиха, че могат да създадат това за към 100 дни. Професор Андрю Полард, началник на научната група по проучване на имунизациите в Оксфордския университет, която създаде имунизацията на AstraZeneca, изрази внимателен оптимизъм в ефира на радио Би Би Си, че съществуващите ваксини ще бъдат ефикасни против новия вид и няма да разрешат тежко протичане на Коронавирус.

По-малко от 6 % от хората в Африка са изцяло ваксинирани против коронавирус, което съгласно специалисти основава удобна среда за еволюиране на вируса. "Един от основните фактори за появяването на разновидности може да е ниската степен на имунизация в елементи от света. Затова СЗО предизвестява, че никой от нас не е в сигурност, до момента в който всички не сме в сигурност ", съобщи Питър Опъншоу, професор по пробна медицина от лондонския "Импириъл колидж ".

Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР