Нов касов център за 14 милиона лева вдига БНБ в

...
Нов касов център за 14 милиона лева вдига БНБ в
Коментари Харесай

150 души ще работят в новия касов център на БНБ

Нов касов център за 14 милиона лв. подвига Българска народна банка в Пловдив. Това е вторият след София, а трезорът тук ще е еднакъв по величина на столичния, уточни шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Той дойде на Ягодовско шосе, до Скобелева майка, с цел да взе участие в формалната първа копка на обекта.

Строителството на постройката би трябвало да завърши до 11 месеца и тя ще дава отговор на най-високите условия за сигурност, разясни той. Според осведомителната табела на терена ще работят 54 души, а от следващата година тук ще работят 150 души, добави Димитър Радев. Касовият център ще обслужва цяла Южна България по процесите на събиране, култивиране, предпазване и превозване на пари.

Още през 2013 година Община Пловдив и Българска народна банка подписаха контракт, съгласно който Централната банка дава постройката си на Малката Главна на локалната администрация против терен на Ягодовско шосе. Експертите на Българска народна банка обаче ще продължат да употребяват старинната сграда на ул. „ Райко Даскалов ", до момента в който новият Център е подготвен, и ще заплащат наем на общината. Все още не сме решили защо да употребяваме прелестната 120-годишна постройка на Малката Главна, това ще реши идващият Общински съвет, сподели кметът Иван Тотев на церемонията. Според него най-подходящото приложение е зала за публични събития, или изложба, само че не и да служи на администрацията като офиси. Радвам се, че преди време управата на Българска народна банка не одобри офертите на други банки да изплатят парцела и се стигна до замяната, безапелационен бе градоначалникът.

Строител на ултрамодерния билдинг е ДЗЗД " Обединение Тракия Българска народна банка ", в което влизат „ Калистратов груп " ООД и „ Геострой " АД. Още когато Българска народна банка разгласи публичната поръчка, стана ясно, че от всичките 14 млн. лв. над 1.7 милиона са планувани за доставка и монтаж на трезорни порти и защитна комплектовка и още 350 хиляди лева за защитни бронировки и остъклявания. В новата постройка ще има машинна зала за култивиране на монети и банкноти, складове, дебаркадери и различен характерен интериор. Едно от условията към строителя на Касовия център бе той да обезпечи строга 24-часова защита по време на градежа. Забранено е даже снимането на територията на строителната площадка. Изпълнителят е длъжен още да построи контролнопропускателен пункт и всички да минават през него само с пропуски.

Българска народна банка обаче е поела ангажимент за озеленяване на региона към постройката си, за наслада на всички поданици на ЖР " Тракия ".

= Жалба =

Жалба спря старта на градежа на Касов център на Българска народна банка в Пловдив в края на предходната година. Буквално в последните дни на 2018 година един от претендентите - " Главбулгарстрой ", подава тъжба в Комисия за защита на конкуренцията. С предложения се явиха още три компании - " Комфорт " ООД, " Консорциум Щрабаг - Касов център " и " Обединение Тракия Българска народна банка ", като преди всичко бе класирано Обединението. Това бе една от аргументите за закъснение на строителството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР