Нов, хумористичен прочит на традицията за Бабинден представиха ученици от

...
Нов, хумористичен прочит на традицията за Бабинден представиха ученици от
Коментари Харесай

Ученици пресъздадоха по забавен начин Бабинден

Нов, комичен прочит на традицията за Бабинден показаха възпитаници от ПГ „ Алеко Константинов “ по време на тържеството за отбелязване на празника в АК „ Калето “. Саркастичният разговор сред снаха и свекърва развесели присъстващите, някои от които към този момент са били и в двете функции в живота. Учениците бяха подготвили възстановката с достоверни за времето си предмети – синия, менче, трикраки столчета и хубави носии.
Организатори на събитието са община Мездра, АК „ Калето “, а концепцията е на II б клас от ОУ „ Христо Ботев “ с класен началник Христинка Иванова. Цялостната стратегия е част от самодейността „ Български национални обичаи и занаяти “ за възобновление на родовата памет. Извънкласната работа, прераснала в взаимен план „ Приятели на АК „ Калето “ “, включва разнообразни практики от традициите и бита на българите и ще има ежемесечни изяви.
Кметът инж. Генади Събков похвали децата за интереса им към традициите им връчи грамота като учредители на плана.
Малките възпитаници бяха подготвили стихчета, отдадени на бабата, а девойките носеха кукли, които след това повиваха като бебета.
Краеведът Милка Пухалска описа за традицията на Бабинден и разясни символиката на белите пелени и повоя. Тя сподели на дребните люлката /цедило/, в която майките са носели бебетата.
Главният специалист „ Култура и художествена изложба “ в общината Светла Дамяновска описа за багрянородните деца, „ родени в пурпур “ през ръководството на татко си, което по рождение им дава законни права на престолонаследници. Те са повивани в атлазена алена пелена.
Учениците от ПГ „ Алеко Константинов “ демонстрираха, че с изключение на положителни артисти са и положителни кулинари. Те бяха подготвили празнична софра от печено пиле, питка, сладка и солена баница, тъй като празник без трапеза, наздравица и вито хоро, не е празник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР