Нов фонд ще подпомага развитието на общините. Годишен фонд за

...
Нов фонд ще подпомага развитието на общините. Годишен фонд за
Коментари Харесай

Нов фонд помага на общините. Решават кризата с водата на Омуртаг

Нов фонд ще подкрепя развиването на общините. Годишен фонд за подкрепяне на общинското развиване, който ще бъде непрестанно настоящ и ще стартира действително да работи от началото на идната година, парви страната. Това заяви министърът на районното развиване Андрей Цеков в отговор на запитване за водопроводната система на Омуртаг, отправено от народния представител на Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов..

Фондът ще касае основно общини, които имат по-малки благоприятни условия или нямат такива за достъп за европейско финансиране, с цел да могат да осъществят предпочитаните си капиталови обекти. Смятам, че при започване на идната година действително ще има опция община Омуртаг да кандидатства за дофинансиране по този фонд, в случай че бъде очакван като нова бюджетна стратегия в бюджета за 2024 година.
-->
Очаквам да ни запознаете с детайлностите за този фонд, който ще обезпечава средства за сходен жанр финансирания, тъй като това е от извънредно значимо значение.  По този метод освен за Омуртаг, а и доста други общини ще могат да обезпечат средства за разрешаването на сходен жанр рецесии - освен свързани с вътрешната водопроводна мрежа, а и с останалата инфраструктура, съобщи Ибрямов. Той напомни, че разговорът сред изпълнителна и законодателна власт е доста значим.

Ще бъде осъществена цялостна замяна на водопровода към Омуртаг. Средствата би трябвало да бъдат планувани в държавния бюджет, а не през бюджета на ВиК Холдинга, с цел да не се отрази върху цената на водата за жителите на град Омуртаг. Искрено се надявам, че в границите на идната година можем да стартираме строителството, сподели министър Андрей Цеков.

Водата продължава да е разкош за жителите освен на град Омуртаг, а и в цялата област Търговище. Това се дължи на остарялата водопроводна инфраструктура, която в по-голямата си част е построена през предишния век. Хората бедстват и от дълго време са подложени на режим на водата, добави Ибрямов.

Той съобщи, че с сътрудниците си от региона са провели през предходните два Народното събрание поредност от срещи в Министерството на районното развиване, на които се е стигнало до заключението, че с цел да се обезпечи различен водоизточник за общината би трябвало да се обследва построеният тръбопровод преди 15-16 години от бент. „ Ястребино ”.

Изводът от отчета споделя, че би трябвало да се вземат ограничения за оптимално действие на довеждащия тръбопровод. Необходимо е поетапно да бъде обезпечено финансиране и оказване на помощ от страна на страната и всички институции, както и натоварен разговор сред институциите, безапелационен е Ибрямов.

Като фаворит от регион Търговище ще дам всичко от себе си, с цел да можем да разгадаем тази водна рецесия дружно с вас. Искрено се надявам в бюджета за 2023 година, и за идната, която ще гледаме в Народното събрание, да поставим старания да намерим средствата, с цел да може довеждащият тръбопровод да бъде реконструиран или доизграден напълно още веднъж, тъй че тази рецесия да завърши, добави националният представител от Движение за права и свободи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР