Нов елемент – религиозен, се намеси в сложните отношения между

...
Нов елемент – религиозен, се намеси в сложните отношения между
Коментари Харесай

Нешков: Вселенската патриаршия върна македонската църква на сърбите


Нов детайл – набожен, се намеси в комплицираните връзки сред България и Северна Македония, откакто Вселенската патриаршия призна Македонската православна черква.

„ Решението е чисто религиозно, тъй като е взето от светия синод на вселенската патриаршия. Говорим за решението от 9 май тази година. Дали има геополитика? Категорично има геополитика. Какво значи за феновете да разбираем това решение? Първо, не е никакво признание на самостоятелност на македонска черква. Второ, не е македонска “, разяснява журналистът Любчо Нешков.

Според него Гърция е упорствала за това решение.

„ Те признават йерархията, т.е. съществуването на тази черква на територията на днешна Република Северна Македония и ги изпращат в Белград да си уредят взаимоотношенията, т.е. още в самото начало би трябвало да кажем, че не е никаква Охридска архиепископия, че не е никаква македонска и че не е автокефална. Много сме надалеч от това нещо “, сподели Нешков.

„ Защо се случи всичко това? Според мене това е един логически завършек на един развой, който стартира 2018 година, когато Македонската черква изиска ние да бъдем черква майка, само че в това време стартира да води паралелни договаряния с Вселенската патриаршия. Да, това би трябвало да го кажем, тъй като този метод не е присъщ единствено за църквата, а за цялото им взаимоотношения с нас. Тоест те използваха значително нашето предпочитание да им помогнем, да повдигнем този въпрос и в общественото пространство и по-късно да се извърнат към Вселенската патриаршия. Е, в този момент получиха едно огромно нищо, върнаха ги още веднъж при сърбите, върнаха ги десетилетия обратно и им лишиха в това число правото да се да се назовават Македонска “, счита Нешков.

„ Това решения няма по какъв начин да не ни визира, тъй като това е културно, историческо и религиозно завещание. Дори в устава на Българската православна черква написа, че тя е част и наследява Охридската архиепископия. Тук би трябвало, несъмнено, да има и реакция на Българската православна черква. Ние би трябвало да бъдем дейни, тъй като тук не става въпрос единствено за това, което се случва в този момент и за това, което се е случвало. Но тук би трябвало да отбележим, че пък съветската черква реагира незабавно тутакси и сподели, че Вселенската патриаршия не би трябвало да се меси, юрисдикцията върху Македония е на сръбската православна черква. Всякакъв коментар оттук насетне и разбор е непотребен от моя страна “, сподели журналистът.

Нешков счита, че би трябвало да има реакция и от българските историци в взаимната комисия.

Според него няма пробив и резултат в политиката на новото българско държавно управление даже в областите, в които се е очаквало като стопанска система и инфраструктура.

„ Българският министър председател Кирил Петков заяви, че всяка седмица ще има вести. Дотук нито една не се е осъществила “, сподели Нешков.

„ За натиска – вижте, аз съм изумен, когато такива патриоти като Румен Радев, който от заран до вечер споделя, че ще пази, нищо няма да отстъпва, червени и зелени и не знам си какви, напряко са си розови линии, се оплаква от напън. Ама вижте, господине, ние не сме Ви избрали да се оплаквате, че има напън. Вие сте там, с цел да пазят ползите и когато отивате в чужбина и когато излитате с изтребител, хубаво е да кацате в някакво студио в Западна Европа и да обясните какъв е казусът. Ние нямаме потребност те да ни изясняват на нас какъв е казусът “, сподели Нешков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР