Носорозите се делят на 8 различни вида, като два от

...
Носорозите се делят на 8 различни вида, като два от
Коментари Харесай

Видове носорози и тяхната характеристика

Носорозите се разделят на 8 разнообразни типа, като два от тях принадлежат към един и същи жанр. За страдание, към днешна дата оживелите типове носорози са 4.

Въпреки че това са едни от най-едрите животни на планетата, те са застрашени от изгубване.

Огромен брой носорози са били убити в резултат на бракониерството, което е било в своя подем през 70-те и 80-те години. Стигнало се е до застрашаване на популация на тези тревопасни колоси поради това, че ловците освен ги хващали, с цел да им отрежат рога, а и ги и убивали за титли.

За страдание избиването им продължава и през днешния ден. В някои страни хората наивно имат вяра, че рога на носорога има лечебни свойства и усилва потентността, което е изцяло неправилно.

Промените в климата също са причина за изгубването на някои типове.

Носорогът е извънредно потребно живото за саваната, защото то гаси всеки пожар, на който се натъкне.

Ето кои са типовете носорози и с какво се характеризират.

Телеоцерас (Teleoceras major)

Тези носорози са липсващ тип, населявал Северна Америка. Съществували са преди милиони години в епохите миоцен и плиоцен. Те са били по-късокраки и наподобявали актуалните хипопотами. Тежали са към 1000 кг, били са дълги към 4 метра, а височината им е достигала до 1, 5 метра.

Те имали единствено по един дребен рог и прекарвали дълго време във водата, сходно на хипопотамите.

Този тип е населявал земята към 18 милиона години и е липсващ преди към 4 700 милиона години.

Вълнест носорог (Coelodonta antiquitatis)

 Вълнест носорог Снимка: Pinterest

Този тип липсващ носорог е обитавал Европа и Северна Азия през интервала на плейстоцена.

Той е имал два рога ситуирани един зад различен, като предният е достигал дължина към 60 см. Бил е висок към 2 метра и е тежал сред 2-3 тона. Той е имал гъста четина с кафяв цвят, която му е пособия да оцелява на студени места.

Причината за изгубването на неговия тип са измененията породени от световното стопляне.

Този тип носорог е липсващ преди към 10 хиляди години.

Гигантски носорог (Elasmotherium sibiricum)

Това е извънредно наедрял тип носорог населявал Евразия през Средния Плейстоцен. Този тип достигал до тегло 5 тона, а дължината на рога му била към 2 метра. Няма доста информация за него, само че са открити голям брой остатъци от скелета му.

Изчезването му се дължи на измененията в климата и по-точно на изгубването на пасищните поляни и появяването на иглолистни гори на тяхно място. Населявал е земята допреди 10 хиляди години.

Черен носорог (Diceros bicornis)

Черният носорог е мощно заплашен от изгубване тип. В предишното е населявал територията на Южна, Източна и Централна Африка.

Теглото на възрастните екземпляри е сред 800 и 1400 кг, доближават височина до 1, 8 метра, а продължителността на живота им е сред 35 и 50 години. Цветът на кожата им е кафяво-сив, макар че ги назовават черни носорози.

Суматрански носорог (Dicerorhinus sumatrensis)

Преди няколко години, последният образец то този тип умря в Малайзия. Усилията, които са направени да се развъди типа били напразни. Учените въпреки всичко взели кафези от изчезналия тип носорог, с цел да бъде допустима неговата изкуствена репродукция в бъдеще.

Видът му е населявал територията на цяла Азия. Той е бил най-малкият тип измежду носорозите. Височината му е била сред 112 и 145 см, а тежестта му е варирало сред 500 и 1000 кг.

Тези животни предпочитали да живеят в блатисти местности и тропически гори.

Бял носорог (Ceratotherium simum)

 Бял носорог

Този носорог е съвсем заплашен тип, само че понастоящем няма заплаха от цялостното му изгубване. Той обитава Източна и Южна Африка и избира да живее в гористи и тревисти местности.

Животните от този тип могат да издават ръмжащи звуци, я женските мяукат, когато желаят да кажат нещо на дребните си.

Белият носорог се отличава с високата скорост, която може да развие – към 50 km/h. Теглото му е към 4 тона, а височината - към 1, 8 метра. Има два рога и макар че ги назовават бели носорози, те са кафяви на цвят. Продължителността на живота им е към 50 години.

Индийският носорог (Rhinoceros unicornis) и Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus)

Тези типове носорози са от от общ жанр – Rhinoceros.

Индийският носорог е мощно заплашен от изгубване. Среща се на териториите на Индия и Непал, само че популацията му е мощно намаляла. На територията на Пакистан е липсващ изцяло. Днес екземплярите от типа наброяват едвам 3000.

Тези колоси избират саваните и гористите местности.

Теглото на този тип носорог варира сред 2300 и 3000 кг и има единствено един рог. Размерът му е идентичен с другия в фамилията – Яванският носорог. Кожата му наподобява на ризница и има необятни устни.

Избиван е от бракониерите поради скъпия рог, само че също е бил считан и за нездравословно животно, защото е нападал хора. Това е било по този начин, тъй като селищата им от ден на ден навлизали в териториите, които носорогът обитавал.

Яванският носорог е мощно заплашен тип и много наподобява по външен тип на своя другар Индийския носорог по кожата, наподобяваща ризница.

Този тип носорог тежи сред 2500 и 3000 кг и е висок към 2 метра.

Някога е населявал територията на цяла Азия, само че през днешния ден са останали единствено към 60 екземпляра, живеещи на независимост.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР