Носителят на големия кристален глобус в Световната купа по ски-алпийски

...
Носителят на големия кристален глобус в Световната купа по ски-алпийски
Коментари Харесай

Одермат прегази конкуренцията в супер-г в Бормио, Килде разочарова

Носителят на огромния бистър глобус в Световната купа по ски-алпийски дисциплини Марко Одермат направи още една крачка по пътя към отбраната на своето отличие. Швейцарецът записва своята пета победа от началото на сезона откакто победи в супергигантския слалом в Бормио (Италия).
 Трикратният олимпийски първенец Матиас Майер изненадващо приключи кариерата си в ските Трикратният олимпийски първенец Матиас Майер изненадващо приключи кариерата си в ските
Одермат направи едно доста мощно втурване по „ Стелвио “ и с време от 1:29.27 съумя да надделее с цели 0.64 секунди над спечелилия от вчерашното втурване в Бормио и настоящ международен първенец в супер-г Винсент Крихмайр (Австрия). Двамата единствени съумяха да преминат подреденото от треньора на Норвегия трасе за под 1:30, защото третият в подреждането, Лоик Меяр (Швейцария), приключи за 1:30.49 и пасив от 1.22 по отношение на Одермат.

Соченият за главен любимец преди днешния старт Александър Омод Килде не съумя да се възползва от обстоятелството, че неговият треньор бе редил трасето и позволи две доста съществени грешки в техничната долна част на пистата. Именно в нея Одермат употребява своите умения в гигантския слалом и нанесе решителния си удар по пътя към успеха в днешния старт.

Само в последния бранш швейцарецът бе с 0.29 по-бърз от своя съотечественик Меяр, който също има афинитет към по-техничните дисциплини. В същото време експертът в скоростните стартове Крихмайр загуби цели 0.67 единствено в последните 20 секунди от своето втурване.

В крайното класиране в днешния старт Килде приключи на осмото място, с пасив от 2.15 секунди, като пред него с изключение на първите трима се подредиха още Даниел Хемецбергер (Австрия), Алекси Пентюро (Франция), Джеймс Крауфорд (Канада) и Стефан Рожентен (Швейцария).

По този метод Килде загуби нови 68 точки от Одермат в борбата за огромния бистър глобус. В нея швейцарецът остава отпред с актив от 946 пункта и задатък от цели 329 по отношение на Килде. Трети с закъснение от 514 е Крихмайр, който през днешния ден се изкачи с две места напред, изпреварвайки двамата норвежци Хенрик Кристоферсен и Лукас Бротен, които обаче не започват в скоростните дисциплини.

В битката за дребния бистър глобус в супергигантския слалом борбата е доста по-оспорвана, като преди финалните три старта в дисциплината за сезона Одермат води с 68 точки на Килде, защото преди днешния ден двамата бяха с еднакъв актив от по 180 пункта. Третото място в класирането в супер-г още веднъж се заема от Крихмайр, чието закъснение от първата позиция е 121 точки.

Сезонът в Световната купа по аки-алпийски дисциплини при мъжете продължава с нощния слалом в Гармиш-Партенкирхен (Германия) на 4 януари, където присъединяване се чака да вземат и двамата българи Алберт Попов и Камен Златков. Следващите стартове в скоростните дисциплини ще бъдат в средата на януари във Венген (Швейцария), където на 13 януари ще има супер-г, а ден по-късно ще е и класическото втурване на „ Лауберхорн “.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР