Норвежката Тирил Уднес Венг спечели Световната купа по ски бягане

...
Норвежката Тирил Уднес Венг спечели Световната купа по ски бягане
Коментари Харесай

Норвежката Тирил Венг спечели първата си Световната купа

Норвежката Тирил Уднес Венг завоюва Световната купа по ски тичане за първи път в кариерата си, откакто приключи трета в спринта във финаланския зимен център Лахти. Това е първи Голям бистър глобус за 26-годишната Венг, която продължава превъзходството на Норвегия в спорта.

Спринтът при дамите беше извоюван от друга норвежка Кристине Ставос Скистад с 3:08.63 минути, нейна трета поредна победа в спринта и пета този сезон. Но тези триумфа не ѝ бяха задоволителни, с цел да попречат на шведката Мая Далквист да завоюва дребния глобус в дисциплината.

Скистад беше по-бърза с 13 стотни от секундата пред Йона Сундлинг от Швеция, откакто я настигна тъкмо преди финалната линия. Венг изостана на 6:55 секунди, само че третото място ѝ беше задоволително за Световната купа.

Тя победи в генералното нареждане пред американката Джеси Дигинс, която отпадна на четвъртфиналите. Венг е близначка на другата състезателка по ски тичане Лота Уднес Венг и трета братовчедка на някогашната двукратна шампионка Хайди Венг.

Далквист остана четвърта и изпревари Надин Фандрих от Швейцария в класирането на спринта.

Тирил Венг има неизпълним задатък в общото класиране от 1983 точки. На второ място с 1829 точки е Дигинс, а Нисканен излезе на трета позиция с 1730 точки.

Масовите стартове на 20 километра за мъже и за дами поставят завършек на сезона в неделя, като норвежецът Пол Голберг и финландката Керту Нисканен са любимци за дребните международни купи в дисциплината.

 

Българска телеграфна агенция / Автор: Ива Кръстева
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР