Норвегия заяви, че е завършила продажбата на 32 изтребителя Ф-16

...
Норвегия заяви, че е завършила продажбата на 32 изтребителя Ф-16
Коментари Харесай

Норвегия продаде 32 изтребителя Ф-16 на Румъния

Норвегия съобщи, че е приключила продажбата на 32 изтребителя Ф-16 на Румъния, откакто е получила зелена светлина от американските управляващи, съобщи Агенция Франс Прес.

През ноември Румъния подписа контракт с Норвегия за закупуване на използваните Ф-16 за 388 млн. евро.

" Продажбата ще укрепи и модернизира защитата на съюзническа страна, която има за комшия Украйна ", съобщи норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам.

Норвежките самолети ще бъдат обслужени, преди да бъдат доставени в Букурещ.

През май министър-председателят на Норвегия Йонас Гахр Стор изключи концепцията да се откаже от контракта и да достави самолетите на Украйна, с цел да ѝ помогне да отблъсне съветското настъпление.

С 32-те самолета и 17-те, закупени от Португалия, Румъния модернизира военновъздушните си сили, заменяйки остарелите руски изтребители МиГ-21.

Норвегия модернизира личните си военновъздушни сили и Осло възнамерява да закупи 52 по-модерни самолета от пето потомство Ф-35.

Норвегия приключи извеждането от дейна употреба на последните си изтребители Ф-16 през 2022 година

От 57-те самолета, които тя смята за подобаващи за продажба, до 12 са продадени на частната американска група Draken International, само че към момента не са доставени.

Теоретично скандинавската страна към момента разполага с някои изтребители, които биха могли да бъдат доставени на Украйна, в случай че тя реши да се причисли към обединението от западни страни, които оповестиха готовността си да дават на разкъсваната от война страна Ф-16.

Норвежкото държавно управление съобщи, че обмисля способи за подкрепяне на образованието на украинския персонален състав за потребление на Ф-16, само че към момента не е взело решение дали да достави самолети на Киев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР