Норвегия тази година ще увеличи военната си подкрепа за Украйна

...
Норвегия тази година ще увеличи военната си подкрепа за Украйна
Коментари Харесай

Норвегия ще увеличи военната си подкрепа за Украйна с 2,5 милиарда крони

Норвегия тази година ще усили военната си поддръжка за Украйна с 2,5 милиарда крони (239 милиона долара) до общо 10 милиарда крони, съобщи " Ройтерс ", като се базира на държавното управление на скандинавската страна.

В държавно изказване се споделя, че страната ще усили също приноса си към фонд на НАТО за поддръжка на Украйна с до 300 милиона крони годишно.

" Украйна води отбранителна война. Именно в този момент (помощта, бел. ред.) е в действителност нужна ", съобщи норвежкият министър председател, Юнас Гар Стьоре, пред норвежки медии в коридорите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, цитира Българска телеграфна агенция.

Сумата от 2,5 милиарда крони ще бъде взета от многогодишния пакет на стойност 75 милиарда крони, който скандинавската страна възнамерява да отдели за гражданска и военна помощ за Украйна за интервала 2023-2027 година, показва " Франс прес ".

Норвегия е една от страните, които доставиха на Украйна танкове " Леопард 2 " (Leopard 2) - осем броя, както и други бронирани машини, системи за залпов огън и артилерийски снаряди.

Скандинавската страна се възползва от внезапното повишаване на цените на въглеводородите след началото на спора в Украйна, като през предходната година се трансформира в главен снабдител на природен газ за Европа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР