Норвегия, основният доставчик на природен газ за Европа, планира да

...
Норвегия, основният доставчик на природен газ за Европа, планира да
Коментари Харесай

Доставчикът на Европа - Норвегия се готви да национализира газопроводите си

Норвегия, главният снабдител на природен газ за Европа, възнамерява да национализира по-голямата част от своята газопроводна мрежа, следи приключването на в този момент раздадените концесии през 2028 година, заяви Ройтерс, като се базира на министерството на петрола и енергетиката.

Норвегия се трансформира в най-големия снабдител на газ в Европа, откакто Русия спря доставките по " Северен поток " към Германия, а Украйна приключи преноса по част от мрежата си към Европейски Съюз.

Министерството сподели в петък, че изпраща писмо до лицензополучателите, " което алармира, че страната има за цел да употребява правото на репатриране в края на интервала на лиценза ". " Държавата желае цялостна държавна благосъстоятелност върху централните елементи на норвежката газотранспортна система ", се споделя в него, без да се показват аргументи.

Норвегия играе дейна роля в своята промишленост и е главен притежател на най-голямата банка в страната, DNB, телекомуникационния оператор " Теленор " Tи петролната компания " Екуинор ", наред с други.

" Не виждам аргументи да национализираме тези тръбопроводи. Държавата към този момент управлява " Газлед " и секторът (за транспорт на газ) е строго контролиран ", сподели пред Ройтерс Терье Халеланд, енергиен представител на третата по величина партия в Норвегия - дясната Партия на напредъка.

Газопроводната мрежа е благосъстоятелност на " Газлед ", партньорство, основано през 2003 година от петролните компании, които по това време добиват газ в офшорните региони на Норвегия. Изграждането на към 9 хиляди км газопроводи коства милиарди долари.

 Край на съветската взаимозависимост: Полша се върза с тръба за норвежкия газ Край на съветската взаимозависимост: Полша се върза с тръба за норвежкия газ

" Норвежката петролна политика се основава на комбинирана благосъстоятелност от частни компании и страната и работи добре ", сподели Курт Георгсен, основен изпълнителен шеф на " Силекс газ ", която е част от " Газлед " и е благосъстоятелност на немския осигурител " Алианц ".

" Ще работим с държавното управление, с цел да намерим положително решение за прекачване на собствеността ", добави той.

Базираната в Швейцария " Партнърс груп ", която закупи един от съсобствениците на " Газлед " - " Кейп омега ", за 1.2 милиарда евро през 2019 година, сподели пред Ройтерс, че ще работи " градивно " с държавното управление за намиране на решение, без да даде повече детайлности.

Норвежката страна към този момент има 46.7% от " Газлед " посредством държавната компания " Петоро ", до момента в който други 5% се държат от мажоритарната държавна компания " Екуинор ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР