Норвегия има рекордно висок дял електромобили. След 2025 там вече

...
Норвегия има рекордно висок дял електромобили. След 2025 там вече
Коментари Харесай

Защо Норвегия е страната на електромобилите


Норвегия има рекордно висок дял електрически автомобили. След 2025 там към този момент няма да записват нови коли с мотори с вътрешно горене. Държавата отпуска редица привилегии на хората, които си купуват електрически автомобил.

Норвегия е една от страните с най-вече електрически автомобили. През 2020 година повече от половината от новите коли са били електрически. Собствениците им се употребяват с редица преимущества. Още когато се появиха първите електрически коли през 1990-те години, те бяха освободени от вносно мито, което е много високо, защото Норвегия не е членка на Европейски Съюз. Освен това те не заплащат за регистрацията на транспортното средство, която излиза към 10 000 евро, а и са освободени от Данък добавена стойност, чиято ставка е цели 25 %.

Всичко това прави електрическите автомобили не по-скъпи от колите с мотори с вътрешно горене. Други преимущества за техните притежатели са по-ниските магистрални такси, както и освобождението им от такси за паркиране в някои градове на страната. Освен това на електрическите коли им е разрешено да се движат на лентите, планувани за градския превоз.

Инфраструктурата е налична

От какво най-често се оплакват и с какви проблеми се сблъскват притежателите на електрически автомобили? В Норвегия е построена добра инфраструктура за електрическите автомобили, споделя за Дъждовни води Андреас Радикс, автоексперт от мюнхенската консултантска компания Berylls. Жителите на скандинавските страни, в това число и на Норвегия, от години употребяват специфични устройства за външно затопляне на колите с вътрешно горене. Благодарение на тях не им се постанова да размразяват стъклата на автомобила заран преди да потеглят на път. Сега тези устройства, с която разполага на практика всеки норвежки дом, могат да се употребяват и за зареждането на електрическите автомобили, споделя Радикс.
Редакцията предлага
По данни на Норвежката електромобилна асоциация, на всички междуградски пътища в страната са построени най-малко по две зарядни станции на всеки 50 километра. „ В Норвегия се отделят задоволително бюджетни средства за съответната инфраструктура “, споделя Михаел Мюлер-Гьорнерт от екологическия транспортен клуб VCD в Берлин. Това дава нужната убеденост на притежателите, че и по време на дълги пътувания ще могат когато и да е да заредят своя автомобил. За разлика от Германия, да вземем за пример, където има опасения, че с електрически автомобил може и да не успееш да стигнеш до идната зарядна станция, показва той.

Андреас Радикс от Berylls не е склонен, че известността на електрическите автомобили зависи единствено от броя на зарядните станции по пътищата. В Германия се падат приблизително по 9 автомобила на една такава станция, до момента в който в Норвегия те са 23. „ Мрежата от такива уреди в Норвегия е по-рядка, само че пък. И макар че постоянно на водачите на електрически коли им се постанова да чакат на опашка, с цел да презаредят батериите си, известността на електрическите автомобили в Норвегия продължава да пораства “, споделя Радикс.

В последна сметка общите разноски за електрическа кола би трябвало да бъдат по-ниски, в сравнение с за стандартен автомобил с мотор с вътрешно горене. Такъв е казусът в Норвегия. Но съгласно Михаел Мюлер-Гьорнерт, с цел да нараства известността на електрическите транспортни средства са нужни и спомагателни тласъци – да вземем за пример бонуси или награди от страната за закупуване на електрически автомобил. Освен това той е уверен, че е належащо да се усили данъкът за стандартните коли с високи стойности на въглеродните излъчвания, а с тези средства да се насърчи преходът към електромобилност.

До 2025 да не се продават коли, отделящи въглероден двуокис

В Норвегия има взрив на електрически автомобили

След 2025 година в Норвегия към този момент няма да е допустимо да се записват коли, чиито мотори са с вътрешно горене. През предходната година беше подложен нов връх в продажбите на електрически автомобили – повече от половината от новорегистрираните коли са били електрически. Предвижданията са, че през тази година делът им ще доближи даже 65 %. „ Ако наклонността се резервира, считаме, че ще реализираме поставената цел до 2025 година да не се продават коли, които отделят въглероден двуокис “, споделя Кристиан Бу от Норвежката електромобилна асоциация.

За производството на електрическа енергия Норвегия употребява главно водната мощ. Това значи, че електрическите автомобили в тази страна в действителност са въглеродно неутрални, което ги прави още по-екологични и привлекателни. Но въпреки това известността им в Норвегия се дължи и на това, че те се финансират от държавни фондове, в които се вливат парите от износа на норвежки петрол и газ. А това поражда доста рецензии от страна на природозащитниците.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР