Норвегия и Финландия се борят с рекорден брой огнища на

...
Норвегия и Финландия се борят с рекорден брой огнища на
Коментари Харесай

Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Норвегия и Финландия се борят с рекорден брой огнища на птичи грип тази година . Загинали са хиляди птици от разнообразни типове, съобщи Ройтерс.

Инфлуенцата по птиците, нормално наричана птичи грип, циркулира в цяла Европа през последните години. Това докара до умъртвяване през май и юни на милиони птици единствено във френските ферми и засегна доставките на птиче месо и яйца.

Длъжностни лица в арктическия град Вадсо, част от норвежкия окръг Финмарк, оповестиха, че са събрали повече от 10 000 мъртви птици в региона . Норвежкият орган за сигурност на храните наложи възбрана за пътешестване, обхващаща три естествени резервата. " Огнищата, които следим на разнообразни места във Финмарк тази година, са доста по-големи, в сравнение с сме виждали в предишното в Норвегия ", сподели Оле-Херман Тронеруд, основен ветеринарен чиновник в Норвежкия орган за сигурност на храните.

Щамът на вируса H5N1 се популяризира измежду домашни и диви птици от години , само че има спорадични известия за огнища в международен мащаб при бозайници като котки, норки и видри.

Съседна Финландия също регистрира, че дивите птици са мощно наранени и че вариантът H5N1 към този момент е открит в 20 ферми.

Три организации на Организация на обединените нации предизвестиха този месец, че епидемиите в международен мащаб пораждат опасения, че вирусът може да се приспособява, с цел да заразява хората по-лесно, и приканиха страните да засилят наблюдението на заболяванията и да подобрят хигиената в птицефермите. Световната здравна организация съобщи, че рискът за хората от H5N1 остава невисок.
 СЗО: Десетки котки в Полша са с птичи грип
СЗО: Десетки котки в Полша са с птичи грип

14 котки са евтаназирани и 11 са умряли, следствията продължават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР