Нормално последствие от хода на възрастта и деленето на клетките

...
Нормално последствие от хода на възрастта и деленето на клетките
Коментари Харесай

Пушенето уврежда Y-хромозомата при мъжете


Нормално следствие от хода на възрастта и деленето на клетките е постепенната загуба на генетичния материал от краищата на хромозомите, известни като теломери . Процесът се значи като съкращаване на теломерите и се асоциира се с отрицателния резултат на напредващата възраст върху общото здравословно положение.

Скъсяването на теломерите с годините е налице и при двата пола, само че съгласно учените избрани фактори от метода на живот може да окажат друго въздействие върху интензивността на процеса при мъжете и дамите. Установено е да вземем за пример, че при мъжете, които пушат постоянно, скъсяванетo на теломерите е по-интензивно и в избран миг те може да изгубят огромна част от генетичния материал, заключен в тяхната Y - хромозома .

Установени са случаи, в които Y-хромозома въобще не се открива в ядрото на някои телесни кафези при мъже, буйни пушачи. Проучване, извършено в края на предходната година, асоциира загубата на Y-хромозомата в част от клетките на тялото с нараснал риск от ракови болести и с по-кратка дълготрайност на живота като цяло. Точно този феномен се показва от учените катo допустимо пояснение за по-високата заболяемост от избрани форми на рак измежду мъжете, изключително измежду пушачите.

Две трети от структурата на Y-хромозомата, присъща единствено за мъжете, се състои от повтарящи се генетични последователности, които не се асоциират с никакви значими гени . Това е причина Y-хромозомата до неотдавна да се считаше само за фактор, определящ пола на индивида и имащ отношение към произовдството на сперма и към унаследяването единствено на дребен брой значими гени.

Свързани публикации.. С неповторим ход ще борят тютюнопушенето в Япония 0 Какви увреждания предават мъжете пушачи на децата си? 0 Откажете по-лесно пушенето с тези 3 био масла 0

Проучване от края на предходната година

обаче демонстрира, че в Y-хромозомата са ситуирани доста значими нуклеотидни последователности, излъчени от татко на наследник. Последните данни сочат, че част от тези последователности кодират значими органични съединения, които потискат развиването на тумори . Отпадането на тези гени с годините при мъжете пушачи може да е причина за покачвания риск от ракови болести измежду тях. Така, телесните кафези, които с годините са изгубили своята Y-хромозома, по-лесно мутират и може да отключат формиранеот на туморно образувание .

Данните от изследването са получени след следене на кръвни проби от 6 000 мъже над 60-годишба възраст. Установено е, че за пушачите измежду тях рискът от загуба на Y-хромозомата в кръвните кафези е сред 2 и 4 пъти по-висок, в сравнение с при непушачите. Конкретните данни сочат, че при 60-годишни мъже пушачи забележителна част от мъжката хромозома може да бъде изгубена в над 10% от кръвните кафези.

Данните от изследването се показват като още една причина за отричане от тютюнопушенето и за следващ път доказьват мутагенния резултат на токсините в цигарения пушек.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР