Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Съветът на Европа не хареса реформата на Данаил Кирилов за „тримата големи“

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов за механизъм за следствие на „ тримата огромни “ в правосъдната система не срещна утвърждение на Съвета на Европа. Според специалистите в Брюксел не е ясно дали предлаганата промяна ще реализира задачите си. В свое известие Съветът на Европа показва, че в случай че предлаганата промяна се случи, тя единствено ще утежни обстановката. Предлаганите законодателни промени освен не подсигуряват без значение и дейно следствие против основния прокурор, какъвто е съответният проблем за България, само че биха затруднили още повече започването на следствие против първия обвинител. Това умозаключение е направил Отделът за осъществяване на решенията на Европейския съд за правата на индивида.

Представители съвета участваха в кръгла маса в София, на която бе регистриран напредъкът на България по осъществяване на решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви против България ". По него бе установено, че няма съответна процедура за следствие на основния прокурор и бяха отправени рекомендации за основаването й.

Миналата седмица в София бяха представители на Съвета на Европа и се срещнаха с концепциите за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се вкарва механизъм за следствие на " тримата огромни ". Според специалистите на Съвета на Европа обаче проектопромените не обезпечават нужната йерархична и институционална самостоятелност при следствието против основния прокурор на всеки етап от наказателното произвеждане и при всевъзможни условия от практиката. Ако не е допустимо без промени на Конституцията да се обезпечи нужната самостоятелност, то да се намерения и за това, се споделя в мнението на Съвета на Европа.

Становището съществено опровергава правосъдния министър Данаил Кирилов, който пое поста с уверението, че законодателните му хрумвания ще решат казуса за недосегаемостта на основния прокурор и опитваше да убеди европейските институции, че проектираният механизъм би трябвало да обхване освен него, а и ръководителите на висшите съдилища, макар че няма спънка за тях и в този момент да бъдат разследвани от прокуратурата.

В новото известие се показва, че Съветът " приветства готовността на българските управляващи ", само че в това време се акцентира, че показаният на 14 юни план няма да отстрани " рисковете за независимостта и успеваемостта на следствие против основния прокурор ". Всъщност, измененията биха могли да създадат възможното следствие по-трудно.

Освен на интернационално равнище, законодателните начинания на Кирилов бяха подложени на критика и от неправителствени организации у нас. Според тях измененията дават опция за напън против съдии, защото разрешението за следствие против тях и за отстраняването им ще се взимат с болшинство от Пленума на Висшия правосъден съвет, където основният прокурор и политическата квота имат мощно въздействие.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР