Номинираният за министър-председател на Румъния Дачиан Чолош не успя да

...
Номинираният за министър-председател на Румъния Дачиан Чолош не успя да
Коментари Харесай

Румънският парламент отхвърли новия проектокабинет и задълбочи политическата парализа

Номинираният за министър-председател на Румъния Дачиан Чолош не съумя да завоюва парламентарен избор на доверие за своя центристки кабинет на малцинството, съобщи " Ройтерс ". Това удължава политическата невъзможност в миг на задълбочаваща се здравна рецесия.

Румъния е в политическа парализа, откогато кабинетът, управителен от либерали, бе свален от Народното събрание на 5 октомври. Това заплаши икономическото възобновяване от пандемията и напъните за понижаване на дефицитите в миг на повишаване на цените на силата.

Според конституцията президентът Клаус Йоханис ще би трябвало да направи нова номинация след съвещания с политически групировки, евентуално от редиците на неговата демократична партия. " Нашата партия беше единствената, която искаше да поеме отговорност, да ръководи в тези сложни времена ", сподели Чолош пред депутатите. " Целта ни беше да разгадаем актуалната здравна рецесия. "

Данните за окончателното гласоподаване към момента не са оповестени, само че от мнения на депутати е известно, че Чолош - някогашен министър председател на страната - " е най-малко на 140 гласа " от нужния предел за победа.

Центристката ръководеща коалиция на служебния министър председател Флорин Къцу се разпадна по-рано този месец, откакто партията " Съюз за избавление на Румъния " (USR) на Чолош отдръпна министрите си в спор за фонд за районно развиване, оставил Къцу без болшинство. Управляващите либерали, USR и групата UDMR на етническите унгарци направляваха 57% от местата преди разпадането на обединението.

Ако втората номинация на Йоханис също не успее да завоюва поддръжката на Народното събрание, президентът може да разпусне законодателната власт и да свика предварителни избори. Това е малко евентуално, защото разпокъсаната съпротива не желае да поеме властта, отбелязва " Ройтерс ".

Някои специалисти споделят, че евентуалният резултат може да бъде възобновяване на предходната коалиция, само че с друг министър председател, в сходство с изискванията на USR да се причисли към държавно управление.

Румъния регистрира рекорден брой дневни смъртни случаи и заразявания от COVID-19 във вторник, защото болничната система, разтегната до краен лимит с втория най-нисък % на имунизация в Европейски Съюз, изчерпа леглата за интензивно лекуване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР