Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Урсула въвежда минимална работна заплата за целия Европейски съюз!

Номинираната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи през днешния ден нещо революционно - въвеждането на минимална работна заплата за безусловно всички работещи в Европейски Съюз и скица за помощи за безработните, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен направи това посредством писма до групите на социалдемократите и либералите в Европейския парламент в опит да завоюва поддръжката им на утрешния избор в Екологичен потенциал по нейната кандидатура за ръководител на Комисията.

Германката дава обещание да стартира интензивни договаряния за въвеждането на "справедливо възнаграждение на безусловно всички работещи в държавите-членки на Европейския съюз ". Според нея, това може да се реализира посредством въвеждането на общоевропейска минимална работна заплата. По този метод щяло да се пребори голямото обществено неравноправие, което се задълбочава изключително в по-изостаналите държави-членки на съюза, като България и Румъния. В концепцията си Урсула Фон дер Лайен не е показала съответни числа. В България минималната работна заплата сега е 560 лв. (283 евро), в случай че се даде път на германката, тя може да бъде приравнена до европейските стойности - сред 650 и 750 евро, считат евродепутати. Тоест, за работещите в по-бедните страни в Европейски Съюз, кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е от особена значимост да бъде подкрепена.

Фон дер Лайен се зарича също така понижаване на въглеродните излъчвания на Европейски Съюз с 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година Тя показва, че ще вкара и така наречен въглероден налог.

Като част от обещанията на Фон дер Лайен е и ангажимент за промени в метода, по който Европейски Съюз следи за спазването на правилото на върховенството на закона в страните членки на съюза, а също по този начин и промени в областта на миграцията и външната политика. Тя съобщи, че ще поддържа даването на още време на Англия за договаряния за Брекзит, ако бъде определена за ръководител на Европейска комисия.

"Ако бъда определена, съм подготвена на приготвя почвата за амбициозното и стратегическо партньорство, което желаеме да изградим с Англия. Ако е належащо още време и има съществени аргументи за това, ще поддържа в допълнение удължение " на времето за договаряния по Брекзит, акцентира Фон дер Лайен в писмата си до социалистите и либералите в Екологичен потенциал.

В дългото си 8страници писмо до групата на европейските социалисти Фон дер Лайен дава обещание и да даде на Европейския парламент правото на законодателна самодейност, с каквото в този момент разполага само Европейската комисия, съобщи ДПА.

Евродепутатите ще гласоподават на следващия ден с скришен избор кандидатурата на Фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия. За да бъде определена на поста, ще й е належащо безусловно болшинство в Европейския парламент, т. е. 374 гласа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР