Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на

...
Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на
Коментари Харесай

Станишев в Рим: Конгресът на ПЕС трябва да посочи новото лице на социалдемокрацията

„ Номинацията на обществения комисар Никола Шмит за общ претендент на ПЕС на идните избори за Европейски парламент е явен знак за новата задача на социалдемокрацията. След първата и втората индустриални революции, точно левицата извоюва днешната обществена страна, а по-късно и Социална Европа. Сега правото на труд, на почтено възнаграждение и условия за работа се считат за даденост от жителите на Стария континент, само че те са резултат на продължителна битка.

Днес в света се случват три огромни трансформации – зелена, цифрова и демографска. Четвъртата и петата индустриални революции към този момент се случват и ние не можем да се скрием от тях. Времето има своите провокации и изисква неотложни дейности. Важното обаче е не да загубим, а да надградим обществените достижения на Европа. Нужни са незабавни обществени ограничения, както и вложения в образованието като повсеместен изравнител на възможностите. Зеленият преход би трябвало да е обективен, а изкуственият разсъдък да донесе изгоди, вместо страхове за загуба на работни места и посегателство върху редица етични аспекти. “

Това съобщи Сергей Станишев преди началото на конгреса на ПЕС в Рим на 1 и 2 март. На него лявото политическо семейство ще избере своя общ претендент за идните евроизбори, който ще се изправи в борбата за водачеството на Европейска комисия против досегашния президент Урсула фон дер Лайен.

„ Кандидатурата на комисар Шмит е нашият отговор на провокациите на времето. Десницата е прекомерно фокусирана върху интереса на капитала и едрия бизнес – всички принадлежности на Европейски Съюз са ориентирани най-вече към тях. На фона на това комисар Шмит постави неимоверни старания за опазване на работните места и приходите в Европа, и за справяне с провокациите, подбудени от COVID-19. Чрез стратегиите за краткосрочно възобновяване и посредством акцентирането върху зелените и цифровите браншове, държавните управления от лявото политическо семейство съумяха да лимитират безработицата, като по този метод осигуриха приходи и вероятности на семействата.

В ретроспекция можем самоуверено да заявим, че под натиска на социалистите и на комисаря по работни места и обществени права, успяхме да наложим новия дневен ред на Европа – след ковидкризата през 2020 година за пръв път Европейски Съюз одобри пакет от ограничения, ориентирани в поддръжка на заетостта и семействата, както и за дребните и междинни предприятия и стопанските системи на страните-членки – NextGemerationEU – за близо 800 милиарда евро. По механизма SURE в поддръжка на заетостта към този момент са изплатени над 98 милиарда евро.

Естествено, номинацията на Шмит е и нашият отговор на популистите. Спекулирайки със страховете на хората, те към този момент чакат да пожънат огромния триумф на европейските избори. Такива прогнози чувахме и през 2019 година

Но европейските жители са рационални – те дават доверие на партия и претендент, които имат решения. А решението в днешния ден са обществените ограничения, които да подсигуряват, че никой няма да бъде зарязан зад борда. Кой по-добре от досегашния „ обществен министър “ на Европа може да ги знае и да се бори да ги реализира? “

В поддръжка на своя претендент в италианската столица се събират: немският канцлер – Олаф Шолц, министър председателите на Испания, Полтугалия, Дания и Румъния – Педро Санчес, Антонио Коща, Мете Фредериксен и Марсел Чолаку, водачите на партиите от фамилията, евродепутати. Конгресът ще одобри и собствен манифест за вота през юни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР