Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде

...
Но кой е Годо? Така ли се нарича? Ще дойде
Коментари Харесай

Това ли е най-противоречивата пиеса

Но кой е Годо? Така ли се назовава? Ще пристигна ли? И има ли го въобще? А ние съществуваме ли?
 “Междинна зона ”, Теодора Георгиева, Любомир Колаксъзов и новата премиера в Театрална работилница “Сфумато ”
Постижимо ли е съвършенството на живота

Или какъв е спорът в една “Междинна зона ”

Драматургът Самюъл Бекет несъмнено може да ни изненада с абсурдизма си. И на кого, в случай че не навръх него да разчитаме за това - нали въпреки всичко него назовават " татко на абсурдизма ".

" В очакване на Годо " е първата му и една от емблематичните негови пиеси. Точно нея можем да гледаме още веднъж след 35-годишно неявяване от родната сцена. Премиерата на новата версия е на 25 ноември в спектакъл " Българска войска ".

Има положителни аргументи да считаме, че представлението няма да разочарова и откриваме няколко от тях още в историята му. Любопитно е, че " В очакване на Годо " за първи път е сложено на сцена през 1953 година в дребни парижки спектакъл и още тогава се трансформира в сензация.

Постановката се харесва толкоз доста на феновете, че се играе над 400 пъти чак до 1958 година Още един забавен факт е, че за това време я посещават към един милион фенове.

След триумфа на първата премиера, следва и втора - този път във Англия, където в началото пиесата получава отрицателни мнения, само че обстановката се прекатурва след няколко положителни рецензии.

Може да се каже, че " В очакване на Годо " е една от най-противоречивите пиеси въобще, защото печели точно призванието " Най-противоречива пиеса на годината " във Англия - премия, която никое друго зрелище не получава по-късно.
 Снимка 596085

И в случай че всичко казано дотук не ни звучи задоволително примамливо, с цел да забележим актуалния български вид на текста на Бекет, то разкриваме малко и за заложената тематика в него.

Авторът му търси цялото познание за битието само в индивида. За неговите персонажи, които са в рецесия на идентичността, важи признанието, което Бекет самичък прави за себе си. А точно - " Нямам какво да кажа, нямам с какво да го кажа, само че не мога да приказвам ".

Създаването на сходно зрелище наподобява като цяло предизвикателство. Предизвикателство, с което самоуверено се заема режисьорът Иван Урумов, който разчита и на помощта на сценографа и костюмограф Нина Пашова. В основните функции на сцената пък ще забележим актьорите Георги Къркеланов, Иван Радоев, Юлиан Вергов и други.
 “С тил към залеза ”, Яна Борисова, Димитър Коцев-Шошо, Александра Сърчаджиева и новата премиера в Театър “Сълза и смях ”
Когато и тъгата има красива страна

“С тил към залеза ” - една извънредно нежна и ужасно смешна история

Премиерата на " В очакване на Годо " е на 25.11. (петък) от 19 ч. в спектакъл " Българска войска ".

Следващите дати на представлението са 26.11. (събота), 3.12. (събота), 16.12. (петък), а цялата информация за него е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР