Нивото на самодостатъчност на Русия с пшеница е 150%Санкционният натиск

...
Нивото на самодостатъчност на Русия с пшеница е 150%Санкционният натиск
Коментари Харесай

Как специалната военна операция може да укрепи продоволствената сигурност на ЕАЕС

Нивото на самодостатъчност на Русия с пшеница е 150%

Санкционният напън върху Русия в хранителния бранш, който обединеният Запад се пробва да окаже по отношение на провеждането на специфична военна интервенция (СВО) на въоръжените сили на РФ в Украйна, не носи мечтаните резултати.

Стабилната обществено-политическа обстановка в Русия, макар опитите на Запада да разцепи обществото, разрешава развиването на икономическия капацитет на страната даже под наказания. Русия заема водеща позиция в света в производството на редица типове селскостопански артикули. Конкретно по зърнените храни, Русия изнася към 10% от международната пшеница и към 25% от слънчогледа. Освен това на Русия се падат 15% от международното произвеждане на захарно цвекло и към 10% от минералните торове.

По думите на министъра на земеделието на Русия Д. Патрушев, страната е изцяло самодостатъчна с всички съществени типове артикули, което се улеснява от другите подхванати ограничения, в това число краткотрайната възбрана за експорт на зърно и захар. Беларуските управляващи също не разрешиха износа на редица зърнени храни, както и на пшеничното брашно и елдата.

Други страни членки на Евразийския стопански съюз вземат сходни решения за ограничение на износа на храни. Оттеглянето на някои западни компании от съветския пазар и фокусът върху заместването на вноса разкриват нови благоприятни условия за страните от ЕАЕС. Какви са методите за подсилване на продоволствената сигурност на ЕАЕС в новите условия?

На първо място, можем да приказваме за „ казуса със зърното “ – един от индикаторите за продоволствена сигурност както в Евразийския стопански съюз като цяло, по този начин и във всяка страна поотделно. Общото равнище на самодостатъчност в ЕАЕС доближи 93%, повишението му е една от задачите на координирана агропромишлена политика и контролиране на общия селскостопански пазар на Съюза.

Тук значима роля играе продуктовата специализация на всяка от страните от Съюза, като се вземат поради техните исторически обичаи и климатични условия, което разрешава на страните-членки на ЕАЕС да се конкурират и сполучливо да изнасят както първични материали, по този начин и артикули – резултат на по-дълбинна преправка. Така да вземем за пример Беларус е дълготраен снабдител на мляко и млечни артикули, Армения обезпечава на популацията пресни плодове. Русия създава зърно и артикули от неговата преправка, месни и рибни артикули, захар и растително масло.

Пазарът на храни в спешна обстановка изисква специфични регулаторни ограничения. Ето за какво през март 2022 година Русия вкара ограничавания до 31 август за доставките за страните от Евразийския стопански съюз на пшеница, ръж, меслин (смес от пшеница и ръж), ечемик и царевица.

Освен това е въведена възбрана за експорт на захар (с изключение на доставките с позволение на Министерството на земеделието) и са нулирани вносните мита върху зеленчуците и съставките за произвеждане на храни от намерено. До този миг износът на зърно отвън ЕАЕС беше стеснен с квота от 11 милиона тона, до момента в който доставката на пшеница, ръж, ечемик и царевица беше обложена с плаващи мита до 30 юни.

Рестриктивните ограничения, признати от Русия през март, не са свързани с нуждата от изхранване на страната - равнището на нейната самодостатъчност с пшеница през днешния ден е 150%. По-скоро тя би трябвало да даде опция за образуване на стратегическа граница на " зърнеста " мощ. Казахстан също е експортьор на зърно: през 2021 година е продал 5,8 милиона тона пшеница в чужбина, което е с 10,3% повече спрямо 2020 година

Вторият проблем е незадоволителното равнище на самодостатъчност в редица артикули. Например плодове и горски плодове. Евразийската икономическа комисия /ЕИК/ създава оферти за ограничения за държавна поддръжка, които ще спомогнат за увеличение на производството на плодове и горски плодове в страните от ЕАЕС.

Важно е и равнището на самодостатъчност с материални, механически и индустриални запаси - ЕАЕС интензивно внася генетични материали, посадъчен материал и семена. За да усили локалното произвеждане, Евразийската икономическа комисия работи по ограничения за подкрепяне на производството на семена.

Ограничението на износа на артикули е една от най-разпространените „ бързи “ ограничения, ориентирани към контролиране на пазара в актуалната обстановка и обезпечаване на групова продоволствена сигурност, в това число в рамките на ЕАЭС. Друга мярка е нулирането на митата върху вноса на редица категории артикули и хранителни съставки.

Това ще помогне за ограничение на вероятно нарастване на цените, в този случай, на зеленчуците, отглеждани навън, и ще предотврати по-нататъшното им нарастване. ЕИК реши да нулира вносните мита върху картофи, лук, чесън, зеле, моркови, сурово мляко, какаови артикули, бази за произвеждане на заместители на майчиното мляко и други артикули за шест месеца.

Новите решения са ориентирани към гарантиране на продоволствената сигурност на страната и ще оказват помощ за поддръжка на пазара в актуалната обстановка. Според съветското министерство на земеделието „ тези държавни ограничения ще изключат опцията за дефицит и внезапно нарастване на цената на суровините и обществено значимите артикули “. По предварителни данни на Росстат, през 2021 година реколтата от зърно в Русия възлиза на 120,7 милиона тона, в това число 75,9 милиона тона пшеница.

Според резултатите от 11-те месеца на 2021 година страната е изнесла 29,9 милиона тона пшеница и меслин. Тези числа са малко под равнищата от 2020 година, само че Русия остава най-големият експортьор на зърно в света. Русия държи палмата от няколко години, което е допустимо заради увеличението на размерите на произвеждане и високите добиви. Сред главните външни купувачи на съветско зърно са Турция, Египет и Саудитска Арабия, а измежду сътрудниците в ЕАЭС - Казахстан.

Важна роля за обезпечаване на продоволствената сигурност на ЕАЕС играе развиването на индустриалното съдействие. Например, Беларус създава два пъти повече захар, в сравнение с употребява, а останалата част изнася за страните от ЕАЕС. В същото време е невероятно да се създават високодобивни семена от захарно цвекло в Беларус заради несъответствуващия климат.

В същото време, според данни на ЕИК, Армения и Киргизстан могат да създават тези семена, осигурявайки действително съдействие с емфатичен синергичен резултат. Тогава държавите-членки на ЕАЕС ще престанат да зависят от трети страни във връзка с доставките на семена от захарно цвекло и вноса на захар.

В подтекста на огромни и строги наказания против Русия и Беларус въпросът за задълбочаване на интеграцията стана по-остър за Евразийския стопански съюз. ЕАЕС към този момент одобри редица митнически ограничения, които би трябвало да обезпечат непрестанен импорт на сериозни артикули. Използването на национални валути се ускорява. Въпросът за импортозаместването получи нов подтик. По-специално, в Армения има висок капацитет за заменяне на вноса в производството на хранителни артикули заради взаимни доставки от страните от ЕАЕС, който се прави оценка на 110,5 милиона щатски $, а в Русия заместването на този импорт може да бъде повече от 112 милиона щатски $.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР