Нивата на употреба на алкохол сред жените на средна възраст

...
Нивата на употреба на алкохол сред жените на средна възраст
Коментари Харесай

Все повече жени на средна възраст посягат към алкохола

Нивата на приложимост на алкохол измежду дамите на междинна възраст порастват, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.
Навсякъде в обществените мрежи и по малкия екран могат да бъдат видени групи дами сред 30 и 40 години, които държат чаши шардоне или каберне. Научно проучване демонстрира, че тези дами са с 60 % по-склонни да пият огромни количества алкохол спрямо връстничките си преди 25 години. 
Учените са открили, че рискът е максимален при дами, които нямат деца до 35-годишна възраст. " Откритието, че дамите, които нямат деца, са по-рискови във връзка с алкохола, не е занапред, то е реалност от десетилетия ", сподели Рейчъл Адамс от университета в Бостън, която е създател на проучването. Според Адамс дамите понижават количествата алкохол, откакто станат родители. " Сега обаче голям брой дами отсрочват майчинството и като разследване от това използването на алкохол нараства ", добавя тя. 
Екипът, осъществил проучването, е разкрил, че 54 % от дамите, взели участие в изследвания в интервала 1993-1997 година са имали деца преди да навършат 30 години. През 2018-2019 година те към този момент са 39 %. 
Според учените през последните две десетилетия пораства и броят на смъртните случаи, свързани с използването на алкохол. 
Нивата при мъжете въпреки всичко остават по-високи. Въпреки това смъртните случаи, свързани с използването на алкохол при дамите, нарастват по-бързо, в сравнение с при мъжете. 
За препиване се счита консумирането на четири или повече дребни напитки едно след друго. 
Според Националния институт, изследващ алкохолизма в Съединени американски щати, неумението за прекъсване и надзор върху пиенето, водещо до проблеми със здравето, работата и обществените връзки, се дефинира като психическо разстройство.
В началото на 90-те години 15 % от изследваните 35-годишни дами са били склонни да препиват, а 24 % са докладвани като неумеещи да спрат и да се управляват.
През последните години тези цифри порастват - 20 % са склонни да препиват, а 31 % дават отговор на критериите за психическо разстройство. Рискът е по-висок при дами, които нямат деца. 
Според Рейчъл Адамс актуалното проучване не се концентрира върху повода за приложимост на огромни количества алкохол. Тя отбелязва и вредата от промотирането на културата на пиянство на вино от майките в обществените мрежи и по малкия екран, които демонстрират пиенето като метод за справяне със напрежението от майчинството. " Има от ден на ден алкохолни артикули, които са ориентирани към дамите на междинна възраст без оглед на това дали имат или нямат деца - нискокалорийни напитки, сладки коктейли и други "
Жените на междинна възраст без деца се сблъскват с още по-голям риск от засилена приложимост на алкохол.
Рейчъл Адамс акцентира, че нейният теоретичен екип не се занимава с персоналното решение на дамите по кое време и дали да станат майки. Резултатите демонстрират, че въпреки дамите без деца да са по-застрашени, рискът пораства и измежду дамите с деца. 
Изследването е оповестено онлайн в сп. " Адикшън ". 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР