Нивата на дълга сред страните с ниски и средни доходи

...
Нивата на дълга сред страните с ниски и средни доходи
Коментари Харесай

Глобалният дълг все повече тревожи Световната банка

Нивата на дълга измежду страните с ниски и междинни приходи се покачиха внезапно през 2021 година, като на Китай се падат 66% от заеми от публични двустранни кредитори. Това сподели президентът на Световната банка Дейвид Малпас, наблягайки нуждата от понижаване на дълга на по-бедните страни.

Годишният отчет на Световната банка за статистиката на световния дълг, който би трябвало да излезе идващия месец, сочи, че кредиторите от частния бранш също би трябвало да вземат участие в намаляването му, сподели Малпас пред Reuters.

Групата на 20-те огромни стопански системи и Парижкият клуб на формалните кредитори сътвориха обща рамка за отнасяне на дълга в края на 2020 година, с цел да оказват помощ на страните да устоят на следствията от пандемията COVID-19. Прилагането ѝ обаче бе стопирано.

Световната банка, Международният валутен фонд и сътрудниците им от западните страни стават все по-гласовити по отношение на разочарованието си от Китай, който сега е най-големият формален двустранен заемодател в света. Критики понасят и кредиторите от частния бранш – за това, че не работят по-бързо.

Предварителните данни, оповестени от Световната банка през юни, демонстрират, че външният дълг на страните с ниски и междинни приходи е повишен приблизително с 6.9% през 2021 година до 9.3 трилиона $, изпреварвайки растежа от 5.3%, следен през 2020 година

Малпас сподели, че идният отчет на банката за статистиката на интернационалния дълг е притеснителен, само че не даде съответни цифри.  

Той демонстрира, че сумата на дълга е повишена доста “, сподели той.

„ Докладът ясно демонстрира, че намаляването на дълга би трябвало да се разшири доста, с цел да включи частния бранш и Китай “, сподели Малпас, добавяйки, че общият проблем с дълга ще бъде огромна тематика на идната среща на водачите на Г-20.

„ Ще има признание за сериозността на казуса “, разяснява Малпас.

Той въпреки всичко напомните за „ слабото разбиране “ на натиска от негова страна за неотложно заледяване на заплащанията по дълга, когато страните желаеха облекчение според общата рамка на Г-20 и други промени, ориентирани за ускорение на напъните за преструктуриране на дълга.

Представители на МВФ и Световната банка споделят, че 25% от нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи са в или покрай дългови усложнения. Този дял нараства до 60% за страните с ниски и междинни приходи. Климатичните шокове, покачванията на лихвените проценти и инфлацията ускориха натиска върху стопанските системи, които към момента се възвръщат от Коронавирус.

Малпас сподели, че Китай е бил насилствен състезател в постепенно развиващия се развой до момента. „ Те са най-вече наблюдаващи “, сподели той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСветовна банка Дейвид Малпас световен дълг Китай ПоследниНай-четениФинанси 20 Глобалният дълг от ден на ден тревожи Световната банка Политика 212 „ След като пуснете духа от бутилката, е мъчно да го върнете “ Политика 920 Невада реши конкуренцията за американския Сенат Бюджет и финанси 1424 Брутният вътрешен продукт по области и райони: Кои са водачите на Севера и Юга (графика) Компании 9316 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 8184 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Политика 5582 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 3740 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР