Nitto ATP Finals, групова фазаСтефанос Циципас – Даниил Медведев 6-3,

...
Nitto ATP Finals, групова фазаСтефанос Циципас – Даниил Медведев 6-3,
Коментари Харесай

Циципас отново победи Медведев на Финалите след трисетово шоу


Nitto ATP Finals, групова фаза

Стефанос Циципас – Даниил Медведев 6-3, 6-7(11), 7-6(1)

Стефанос Циципас записа първа победа на тазгодишното издание на Финалите на ATP, надделявайки над Даниил Медведев в трагична трисетова борба. Гръцкият тенисист пропусна три мачбола във втория сет, след което изостана с 3-5 в третия, само че в решаващия тайбрек не остави никакви шансове на съперника си. По този метод международният №3 завоюва и втория си мач против Медведев в този шампионат, като също така записа два следващи триумфа за пръв път в историята на съперничеството им.

В последния кръг от груповата фаза Циципас ще се изправи против Андрей Рубльов, а Медведев ще играе с Новак Джокович, който си подсигурява място на полуфиналите след триумф над втората ракета на Русия.

Медведев записа повече асове (16-9), само че Циципас имаше превес във връзка с уинърите (47-34), като в това време позволи по-малко непредизвикани неточности (25-28). Световният №3 завоюва 83% от точките си на първи сервис (64/77) и осъществя две от трите си благоприятни условия за пробив (67%), до момента в който руснакът оползотвори единствения брейкпойнт, който се откри пред него.

Циципас съумя да пробие още във втория гейм, откакто при 40-40 Медведев позволи две следващи непредизвикани неточности. Руснакът първо изпрати топката в навън при по диагонала, след което още веднъж не съумя да откри рамките на корта при опит за форхенд уинър. Това даде на Циципас самочувствието да подходи по-агресивно и да излиза по-често на мрежата, което му оказа помощ да затвърди брейка, увеличавайки задатъка си на 3-0.

Медведев опита да противодейства на офанзивната игра на своя конкурент, пробвайки да пласира минаващи удари. Световният №3 обаче показва отлични рефлекси и не разреши да бъде заловен неопитен. От своя страна Циципас на няколко пъти прибегна до офанзиви „ сервис-мрежа “, което бе един от основните фактори за превъзходството му в първата част. Гръцкият тенисист даде единствено три точки при последните си три подавания в сета, надделявайки безапелационно с 6-3.

Вторият сет бе изцяло равносилен, като никой от съперниците не съумя да стигне до точка за пробив. Медведев подвигна доста равнището си и успяваше да увлече Циципас в дълги разигравания, които доведоха до повече неточности от страна на международния №3. Гъркът продължи да се движи по-добре по корта, само че офанзивите „ сервис-мрежа “ към този момент не носеха същия резултат, защото волетата му надалеч не бяха толкоз положителни, колкото в първата част.

В тайбрека слайс в мрежата на Циципас донесе мини-пробив на Медведев, след което руснакът пласира чудесна къса по правата и ас, с които усили задатъка си на 4-1. Гръцкият тенисист обаче отговори с две следващи директни точки от сервис, след което две непредизвикани неточности на Медведев помогнаха на втория подложен да реализира поврат за 5-4. Отлична офанзива „ сервис-мрежа “ донесе мачбол на Циципас, който обаче бе пропуснат след бекхенд в навън. Малко по-късно ас на Медведев му даде сетпойнт, при който руснакът изпрати бекхенд в мрежата.

Циципас стигна до втора опция за спечелването на мача, само че тя също бе пропусната след топка в навън. Секунди по-късно Медведев пласира ас и също получи втори късмет да реши сета в своя изгода, само че изпрати топката в мрежата при опит за минаващ форхенд по правата. Мачпойнт №3 бе избавен с невъзмутим смач от главната линия, след което Циципас още веднъж отрази сетбол със „ сервис-мрежа “. Къса в навън на гърка обаче даде нов късмет на Медведев и този път руснакът се възползва от него след отлична офанзива на мрежата, спечелвайки сета със 7-6(11).

Началото на заключителния сет бе изцяло равностойно, като първият късмет за пробив се откри пред Медведев при 3-3. В последвалото разиграване Циципас не откри рамките на корта при офанзива с форхенд по правата и по този начин руснакът осъществя доста значим брейк.

Неубедително воле на Медведев даде на неговия конкурент опция да приключи с праволинеен форхенд на мрежата, който му даде късмет да върне пробива. Руснакът обаче избегна заплахата за 14-ия си ас в мача и в последна сметка завоюва подаването си, затвърждавайки брейка за 5-3. Мачът изглеждаше решен, само че Циципас редуцира пасива си, след което две следващи непредизвикани неточности на Медведев разрешиха на гърка да върне пробива и да възвърне равенството.

Шампионът в шампионата за 2019 година продължи да владее самодейността и си върна водачеството след сервис гейм на 15. Медведев обаче прекъсна серията му и по този начин се стигна до нов тайбрек. В него сервисът и форхендът на Циципас още веднъж заработиха, до момента в който непредизвиканите неточности на международния №5 зачестиха. Това разреши на гръцкия тенисист да стигне до цели шест следващи мачбола. Първият бе пропуснат след ретур в навън, само че по-късно Медведев не съумя да откри рамките на корта при офанзива с форхенд от главната линия и съвсем час, откакто пропусна третия си мачбол, Циципас победи с 6-3, 6-7(11), 7-6(1) след 2 часа и 22 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР