Nitto ATP Finals, групова фазаНовак Джокович – Даниил Медведев 6-3,

...
Nitto ATP Finals, групова фазаНовак Джокович – Даниил Медведев 6-3,
Коментари Харесай

Джокович имаше проблеми, но се справи и с Медведев


Nitto ATP Finals, групова фаза

Новак Джокович – Даниил Медведев 6-3, 6-7(5), 7-6(2)

Новак Джокович резервира стопроцентовия си актив на тазгодишните Финали на ATP след трагична победа над Даниил Медведев. Сърбинът изпитваше сериозен физически доскомфорт в края на втория и началото на третия сет, като в заключителната част бе продънен за 4-5. Джокера обаче реагира по удивителен метод и записа трета поредна победа над руснака, както и общо осма в 12-те мача посред им.

Следващият конкурент на Джокович ще бъде Тейлър Фриц, който приключи втори в Зелената група след победа над Феликс Оже-Алиасим.

Напълно съгласно упованията, при започване на мача и двамата бяха доста солидни на сервис. Медведев бе по-агресивен, само че Джокович показва отлична игра в отбрана и не се огъна под натиска на международния №5. Сърбинът пропусна късмет за пробив в шестия гейм, само че по-късно самият той избави точка за пробив и си върна водачеството при 4-3. Това се оказа началото на мощна серия за Джокера, който осъществя първия пробив в мача, след което не пропусна опцията да сервира за сета и се наложи с 6-3.

Във втория сет Джокович можеше да нанесе сериозен удар върху упоритостите на Медведев, само че пропусна брейкпойнта при 1-1. Дългите надигравания с бекхенд от главната линия ставаха все по-често събитие, като след едно от тях сръбският тенисист стигна до нов късмет за пробив при 4-4. Медведев обаче избегна заплахата с праволинеен форхенд уинър по диагонала и си върна водачеството. След деветия гейм Джокович изиска здравно спиране поради проблем с окото и напусна корта за няколко минути, само че скоро по-късно играта бе възобновена.

Топка в навън на Джокович при офанзива с форхенд по правата даде на Медведев опция да завоюва сета. Джокович обаче избегна заплахата с образцова офанзива „ сервис-мрежа “, след което отрази още един сетбол с директна точка от начален удар. Сетпойнт №2 бе отразен след дълго и оспорвано разиграване, приключило с гръмък форхенд уинър по диагонала, като в последна сметка Джокович завоюва подаването си и резултатът в сета стана 5-5.

Впоследствие статуквото не се промени и двамата още веднъж завоюваха безапелационно подаванията си, което наложи изиграването на тайбрек. Любопитен факт е, че той бе едвам третият в общо 33-те сета, които Джокович и Медведев бяха изиграли между тях до този миг.

Сърбинът за пръв път сподели забележими признаци на отмалялост и след непредизвикана и двойна неточност от негова страна миналогодишният първенец на US Open поведе с 4-2. Медведев реши да бъде по-агресивен на сервис и тази тактичност му донесе триумф. Руснакът стигна до сетбол, при който Джокович изпрати бекхенд в мрежата и по този метод международният №5 изравни резултата в мача след 7-6(5).

В началото на заключителния сет Джокера продължи да изпитва физически дискомфорт, като след първите няколко гейма му трябваше много повече време от нормално, с цел да си поеме мирис и да се върне на корта. Впоследствие обаче сърбинът още веднъж стартира да намира правилния темп, като усили междинната скорост както на сервиса, по този начин и на ретура си. Световният №8 стигна до късмет за пробив при 4-3, при който обаче Медведев реагира с ас и равенството още веднъж бе възобновено.

В маратонския девети гейм, траял 16 минути, пред съветския тенисист се откри първия му брейкпойнт в сета, само че Джокович отговори с отлична бърза офанзива. Всяка последваща точка обаче костваше съществени старания на сърбина и в последна сметка Медведев реализира задачата си – при осмия дюс в гейма Джокера позволи две следващи непредизвикани неточности и руснакът осъществя доста значим пробив за 5-4.

Шампионът на Уимбълдън обаче нямаше никакво желание да се съобщи без борба. След двойна неточност на Медведев, последвана от чудесно воле на мрежата, сърбинът върна пробива и още веднъж възвърне равенството. В идващия гейм Джокович се озова в комплицирана обстановка, откакто изостана с 0-30, само че съумя да си върне самодейността и да се приближи до успеха, повеждайки с 6-5. С помощта на няколко доста положителни излизания на мрежата обаче Медведев докара нещата до нов тайбрек.

В него обаче руснакът позволи неточности във значими моменти, като също така бе много неоснователен на ретур. Това оказа помощ на Джокович да осъществя два мини-брейка и да натрупа удобен задатък от 5-1 преди промяната на полетата. Сърбинът стигна до четири мачбола, само че имаше потребност единствено от един и след елегантен форхенд уинър по правата оформи крайното 6-3, 6-7(5), 7-6(2) по-късно повече от три часа игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР