Нитрати в салатата или питейната вода – какъв ужас! Те

...
Нитрати в салатата или питейната вода – какъв ужас! Те
Коментари Харесай

Нитратите били по-полезни, отколкото мислим

Нитрати в салатата или питейната вода – какъв смут! Те са толкоз нездравословни, че провокират рак. Такъв е имиджът на тези соли на азотната киселина от дълго време.

Сега обаче изследвания демонстрират по-различна картина, оповестява в. „ Ди Велт ”.

Все повече откриватели настояват, че нитратът въздейства позитивно на здравето: смъква кръвното, усъвършенства храносмилането, подкрепя оросяването. Хората, които ядат богати на нитрати храни, демонстрират по-високи спортни достижения.

Гари Милър от университета Уейк форест в Уинстън-Салем, Съединени американски щати, написа в научното издание „ Nitric Oxide “, че нитратите усъвършенстват притока на О2 към мозъка. Зеленчуци с високо наличие на нитрати могат да бъдат натурален лек против сърдечносъдови болести и деменция, уверен е той, а и освен той.

Нитратът не попада в храната единствено посредством изкуствени торове. Много растения поемат азот от почвата и го натрупат най-много в листата си, само че също и в корените като нитрат. Когато слънцето е мощно, той се преработва в протеини. Но зимни зеленчуци като рукола, спанак, алено цвекло, зеле са богати на нитрати поради по-слабата слънчева светлина.

Гари Милър провел опит, като приготвил сок от алено цвекло, спанак и салата и хранил с тях един ден и на закуска на идващия 8 души над 70-годишна възраст. След като изпили половин литър сок на сутринта, наличието на нитратите в кръвта на доброволците се нараснало тройно.

Други осем индивида поемали по същото време небогати на нитрати храни. Накрая Милър изследвал мозъците на всички участници с магнитнорезонансен томограф, който демонстрира наличието на О2 в кръвта на разнообразни сектори на мозъка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР