Нито една община в Добруджа не е обжалвала решението на

...
Нито една община в Добруджа не е обжалвала решението на
Коментари Харесай

В Добруджа никоя община не е обжалвала екооценката за добив на шистов газ

Нито една община в Добруджа не е обжалвала решението на Министерството на околната среда и водите да разреши екологична оценка на плана за рандеман на петрол и шистов газ, оповестява БНР. Срокът за обжалването изтича в понеделник.

Въпреки митингите, общините не са посочили неодобрение.

Записаното в решението на екоминстерството е, че няма възможност Цялостният работен план на " Парк плейс енерджи " да окаже доста негативно влияние върху естествените местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазените зони.

Министерството на енергетиката има подписан контракт с американска компания за търсене и изследване на петрол и газ от 2014 година

Проектът им е отправен до Блок 1-11 Вранино. Той заема повърхност от близо 400 кв. км. на териториите на 28 обитаеми места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево.

В този план попадат и предпазени по " Натура 2000 " зони - " Крайморска Добруджа ", " Калиакра " и " Било ".

Фирмата за изследване главно ще работи във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра.

Припомняме, с голямо болшинство гласоподавателите в Генерал Тошево отхвърлиха добива на газ на референдума, който се организира в средата на декември предходната година. Повече от 90% споделиха " не ". Около 6000 души са упражнили правото на глас през вчерашния ден.

Въпросът на локалния референдум беше: " Против ли сте Община Генерал Тошево посредством Общинския съвет или кмета на Общината да утвърждава устройствени проекти, определящи територии за изследване, рандеман, преправка на следните подземни благосъстояния: петрол, природен газ, твърди горива, минни боклуци? "

Инвеститорът " Русгеоком БГ " посочи, че няма да се съобрази с решението от референдума. " Инвеститорът е прав, че референдумът не е наложителен при гледането на оценка за влияние върху околната среда, само че сигналите, които сме получили, ще бъдат взети поради при гледането на процедурата за приемането на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда ", изясни екоминистърът Нено Димов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР