Нито ден без ръководствата на оръжейните дружества от преди и

...
Нито ден без ръководствата на оръжейните дружества от преди и
Коментари Харесай

Кинтекс и ВМЗ в престрелка с министъра - за изчезнали военни изделия

Нито ден без управленията на оръжейните сдружения от преди и след Корнелия Нинова да не се " обстрелват " едни други с писма, позиции, медийни участия и 24 август не прави изключение. Първо шефовете на ВМЗ Сопот, назначени от някогашната вицепремиерка и икономическа министърка, се заканиха да съдят и да дадат на прокурор принципала си - сегашният министър Никола Стоянов, между другото - уволнен от Нинова като шеф на Вазовските машиностроителни фабрики. А днес в канонадата се включиха и от " Кинтекс ", отново на Нинова - и против министъра, и против някогашния шеф, също уволнен от нея - Александър Михайлов. Поводът в този момент са едни поръчани, само че " изчезнали " произведения.

Както е известно, служебният министър твърди, че държавните оръжейни дружества са водени съзнателно към фалит от хората на Българска социалистическа партия лидерката, като заподозря опит за приватизация. Нинова смени всички управителни фрагменти, и в търговеца " Кинтекс ", и в производителя ВМЗ, а в последния си ден като министър - даже в Научно- изследователския софтуерен институт - НИТИ-Казанлък. Първи си отиде Михайлов, който от този момент насам не стопира да вади инфорация за съмнителни покупко-продажби в мандата на Нинова, в т. ч.с офшорка от Дубай, поради което ДАНС влезе в " Кинтекс " преди седмица. После бе уволнен Стоянов, който Румен Радев направи длъжностен министър, а най-после и директорът на НИТИ - Делян Начев (като вписването се оспорваше) - и двамата сменени с партийни функционери - Иван Иванов, някогашен регионален шеф на София област от Българска социалистическа партия, и Румяна Друмева, някогашен ръководител на Общинския съвет в Казанлък от Българска социалистическа партия.

Работата на Никола Стоянов в този момент пък е непрестанно саботирана от принципала на военно-промишления комплекс - Държавната консолидационна компания (ДКК), отпред на която е Смиляна Нитова, отново кадър на социалистическата партия, в този момент и първа в листата за идния парламентарен избор - в Хасково.

Поводът за днешната " поредна футболна драма " са нови изказвания на Александър Михайлов отпреди няколко дни - че частни компании пререждат " Кинтекс "  за стока от ВМЗ Сопот, като неустойката, която държавният търговец дължи, възлиза на 200 000 лева на месец. По думите му през януари тази година " Кинтекс "  възлага на ВМЗ поръчка за артилерийски муниции и заплаща съответния задатък. Преди да бъде уволнен от Нинова, шефът на предприятието инж. Иван Гецов удостоверява предварителна доставка още през юли и оповестява, че към 9 февруари част от количествата към този момент са създадени.

" От юни обаче, по предписание на Корнелия Нинова, в завода е назначен незнайният за никой в сектора и без един ден опит в индустриално дружество – Иван Иванов. От този миг нещата се прекатурват и непрекъснато 1-2 частни компании изпреварват " Кинтекс "  и всички други клиенти на завода при приемането на продукция, макар че техните поръчки са направени месеци по-късно. Произведеното количество снаряди, за което се написа в писмото от 9 февруари, мистериозно изчезва! ", твърди Михайлов.

И позволява: " Логично изниква въпросът за какво се случва всичко това? Отговорът е доста явен – тъй като сега има голямо търсене на пазара тъкмо за тези артилерийски изстрели, които се употребяват интензивно в боевете в Украйна. Поръчките за тези артикули са толкоз доста, че единствено срокът за доставка има значение за клиента, тъй като по време на война, муниции се купуват " непременно "  в директния и метафоричен смисъл на този израз. Така частни компании, които пререждат " Кинтекс "  в последните 2 месеца, генерират огромни облаги, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да заплаща неустойки и даже да се компрометира пред обичаен негов клиент. "

Кой дължи пояснение

Провокирани от изказванията на някогашния началник на оръжейното комерсиално сдружение във фейсбук профила му, през днешния ден оттова са се почувствали длъжни да отговорят. В прессъобщение до медиите. Оттам описват по какъв начин са посетили завода в Сопот и " ВМЗ показа доста количество подготвена продукция предопределена за " Кинтекс ". От едното управление на Нинова изричат благодарности на другото управление на Нинова, че периодите по договорката щели да бъдат спазени.

Но допълват:

" Изключително притеснителна е предоставената от ВМЗ информация, че в интервала от 24.04.2022г. до 03.06.2022г., по времето, когато ръководител на Съвета на шефовете на ВМЗ е служебният министър на стопанската система и промишлеността господин Никола Стоянов, от ВМЗ-Сопот предоставят на частна компания 20 000 броя произведения, предопределени по контракта с държавната компания " Кинтекс ". Това илюстрира един циничен модел и процедура, съгласно които държавно сдружение e оперирало в интерес на частни ползи, вместо в полза на страната ".

Което идва да каже, че " изчезнали " произведения имало - само че от времето на настоящия министър, докат е бил отпред на оръжейния цех.

По-нататък от " Кинтекс " насочат въпроси към Никола Стоянов, които следват едно скорошно изявление на Нинова, в което тя приказва за връзки сред Михайлов и Стоянов, като забъркано бе и името на глобения по " Магнитски " някогашен зам.-министър на стопанската система на ГЕРБ Александър Манолев, както и някогашната министърка Даниела Везиева, която била покровителствала компания на Манолев.

- На кой някогашен заместник-министър на стопанската система, глобен по закона " Магнитски ", е бил зависещ в Министерството на стопанската система? 

- Дали Александър Михайлов не е заемал управителна служба във компанията, благосъстоятелност сега на бащата на същият някогашен заместник-министър на стопанската система, след уволнението си от " Кинтекс " през 2018г.?, пишат от държавното комерсиално сдружение.

`Крайно обезпокоени сме от безпринципните и реваншистки уволнения на съвета на шефовете на " Кинтекс " и ВМЗ, както и от новите назначения на хора на управителни позиции, които в никакъв случай не са се занимавали с търговия на оръжие през живота си, нямат опит в сектора и са непознати за българския военно-промишлен комплекс ", пишат назначените от соцлидерката фрагменти.

А отговорът на Михайлов не закъсня. В отворено писмо, и поименно:

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР