Ниски добиви от слънчоглед и царевица очакват земеделските стопани в

...
Ниски добиви от слънчоглед и царевица очакват земеделските стопани в
Коментари Харесай

Ниски добиви от слънчоглед и царевица очакват в Бургаско



Ниски добиви от слънчоглед и царевица чакат земеделските стопани в Бургаско. Липсата на дъжд е причина пролетниците да са в неприятно положение сега, заяви Илия Проданов, аграрни производител от Камено и ръководител на Съюза на зърнопроизводителите „ Маркели ”:

„ При тях първо беше доста студена пролетта, не се развиваха. После се стопли и започнаха да порастват, само че стартира сушата. Сега са пъклен жеги, слънчогледа безусловно се „ изпържи “ на полето и при царевицата загубите ще са огромни! Тя има потребност от вода, с цел да се развие, а дъжд не е падал от 20 дни. “  

Прибирането на тези култури ще стартира до 10 -12 дни. Земеделските стопани са удовлетворени от добивите на  пшеница и ечемик, които тази година в бургаско са приблизително 500 кг от декар. Рапицата също е дала добра годишна продукция – 250 кг от декар.

Илия Проданов уточни още, че главният проблем за земеделските стопани е повишение двойно цената на торовете.

„ Това нарастване е пагубно за нас! Не може тор, която сме купували предходната година за 600 лв., в този момент да коства 1 300 лева Двойно и повече е нарастването при безусловно всички торове. Всеки може да разбере, че това ще вдигне себестойността на продукцията ни! “

Земеделците са възмутени и от неналичието на съответна политика от страна на страната в региона на напояването. Според Проданов не е вярно пари планувани в проекта за възобновяване и развиване за земеделско стопанство да бъдат пренасочени към други браншове. 
повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР