Ниски данъци, високи цени в някои страни - ситуацията коментира

...
Ниски данъци, високи цени в някои страни - ситуацията коментира
Коментари Харесай

Даниел Василев: Покупателната способност на парите ще продължи да спада и то бързо

Ниски налози, високи цени в някои страни - обстановката разяснява икономистът Даниел Василев по Евронюз:

" Централната банка на Англия усили лихвите 7 пъти. Тя беше първата банка, която се разгласи за победена против инфлацията, тя беше първата от водещите централни банки, която сподели - ние чакаме криза още преди края на годината. Това се случи още преди месец и половина - два. В този период от време имаме доста мощен $, спад на паунда, и в един миг се стигна до обстановка, в която се струпаха прекалено много проблеми за Англия и техните облигации станаха рискови, с по-висока рента, което сътвори проблем за тяхната пенсионна система.

Паундът се изравни с $ съвсем. Някои институции са длъжни да продават при такава обстановка. Техните пенсионни фондове бяха на часове от това да банкрутират. Понижаването на налозите е вярна мярка за стопанската система. Инвеститорите не го изтълкуваха, тъй като новият министър председател разгласи енергийни помощи.

Англия имаше на-голямото заплащане на лихви в историята - 20 млрд паунда - рекордно заплащане за месец.

Миналата година имахме бюджетен недостиг - завързване ръцете на ръководещите. Понижена покупателна дарба на паунда. Много страни в Европа се намират в същата обстановка, в която е Англия. Навсякъде имаме растеж на лихвите по правителстветите облигации. 

Потребителски това значи, че печатането на пари е инфлация, увеличението на цените е разследване. ЕЦБ приказва, че ще стартира да намалява счетоводния си баланс, ще продава облигации. Дори това да се случи, покупателната дарба на еврото ще продължи да се срутва. Златото е най-добре предтавящият се актив - той нараства като стойност, до момента в който всичко друго се срутва. Доларът нараства, имаме растеж по американските облигации. Те през днешния ден се обърнаха. Това са краткотрайни явления. Цената на златото ще остане постоянна. Хората би трябвало да помислят за спестяванията и приходите си, съгласно мен ни чака и криза и инфлация. Добър актив е капиталовото злато. Покупателната дарба на парите ще продължи да спада и то бързо. "  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР