Ниската избирателна активност частично е поради бойкота от страна на

...
Ниската избирателна активност частично е поради бойкота от страна на
Коментари Харесай

Застрашено ли е европейското бъдеще на Македония след референдума

Ниската изборна интензивност отчасти е заради протеста от страна на съперниците на съглашението

Още по тематиката
Неуспешният референдум в Македония не е краят, а началото на борбата

Ниската изборна интензивност направи допитването невалидно и вещае политически боричкания по въпроса за името
30 сеп 2018
Седем букви и един референдум

Засилената дипломатическа атака от Запад и прикритата интензивност на Русия демонстрират какъв брой огромен е залогът на допитването в Македония
28 сеп 2018 Македония е изправена пред борба за европейското си бъдеще. Във вчерашния референдум 91.3% от гласувалите поддържаха съглашението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония. Избирателната интензивност обаче беше едвам 36.5%, което е под нужния предел от 50% за законова годност на допитването. Това значи, че договорката за промяна на името, която ще постави завършек на разногласието с Атина и ще отвори пътя за Скопие към НАТО и Европейски Съюз, е под риск, а трагичните обрати предстоят.

Ниската изборна интензивност, която отчасти е заради протеста от страна на съперниците на съглашението, е удар по Заев и по западните водачи, които показаха мощна поддръжка за договорката с вярата, че това ще притегли Македония в тяхната орбита и ще стопира опитите на Русия да упражнява въздействие на Балканите, написа Рolitico. Сега следват напрегнати моменти за някогашната югославска република, изключително поради значимия залог.

Битката се трансферира в Народното събрание

Референдумът беше с съвещателен темперамент, което значи, че борбата ще се трансферира в Народното събрание, който ще би трябвало да прокара конституционните промени с болшинство от най-малко две трети. Лагерът в поддръжка на съглашението разполага с поддръжката на 71 депутата в 120-местния законодателен орган, тъй че ще се нуждае от гласовете на най-малко 9 депутата за утвърждението на договорката. Заев приканва опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да поддържа сделката в Народното събрание и предизвестява за предварителни избори, в случай че я блокира. Той твърди, че е получил явен мандат за промяна на името на страната макар ниската изборна интензивност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски обаче отвърна: " Споразумението не получи " зелена светлина " от хората, а сигнал за " стоп ". Тези, които гласоподаваха с " не " и тези, които не отидоха до урните, изпратиха най-силното обръщение ".

Каква е предлаганата опция, не става изцяло ясно. " Искаме да бъдем в Европейски Съюз и НАТО, само че по наши условия. Не желаеме да влизаме през задната врата с наведени глави, а желаеме да влезем изправени през предната врата ", изяснява пред Financial Times Владимир Кавадарков, един от водачите на демонстрациите срещу съглашението.

Пред Рolitico Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски проучвания към Университета в Грац, споделя, че ниската изборна интензивност на референдума носи риска Македония " да се потопи в още една политическа рецесия ". Според него предварителни избори може да не бъдат " покруса " за държавното управление, само че акцията би била мощно поляризираща и опозицията би ескалирала опълчването си за договорката. " Малко евентуално е ВМРО-ДПМНЕ да завоюва тези избори, само че това ще донесе степен на неустановеност, която всички се пробват да избегнат ", обобщава Бийбър.

Референдумът беше наблюдаван деликатно в Гърция, която съобщи, че остава ангажирана към сделката с Македония. Гръцкият министър председател Алексис Ципрас засвидетелства поддръжката си за Заев в телефонен диалог, в който е приветствал неговата решителност " да приключи използването на съглашението на процедура ". Но към момента следва гръцкият парламент да утвърди договорката, а резултатът от този избор надалеч не е сигурен и в допълнение се усложнява след несполучливия македонски референдум. Панос Каменос, който е началник на съдружния сътрудник " Независими гърци ", е срещу съглашението. А в този момент написа в обществените мрежи, че поради ниската изборна интензивност договорката е " невалидна ".

Още една опора на Балканите

Западът желае да има още една опора на Балканите, защото това е район, в който Русия исторически е упражнявала въздействие, написа Еuractiv. Непосредствено след резултатите от референдума Европейски Съюз разгласи допитването за сполучливо и прикани Народното събрание да прокара договорката с Атина. По думите на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан вотът е посочил " необятна поддръжка " за съглашението и за доближаването с европейските и трансатлантическите институции. И добавя: " Сега чакам всички политически водачи да уважат това решение и да го придвижат напред с оптималните отговорност и единение над партийните редици в полза на страната ". В Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа, че Македония се намира пред " историческа опция " и " вратите на НАТО са отворени ". През последните седмици западни водачи се изредиха да посещават Македония, поемайки значима роля в акцията преди референдума с апела си към гласоподавателите да поддържат промяната на името.

Позиция изрази и Министерството на външните работи на България: " Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този съвещателен референдум обявиха по безапелационен метод предпочитание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общественост. Техният глас е забележим и явен, заради което не може да бъде подценен. Време е целият политически хайлайф на нашата съседка да покаже зрялост и да откри път към решението на сложните проблеми. " В българската позиция се показва още, че залогът е бъдещето на Македония и бъдещето на всички нейни жители, по тази причина губенето на време не е от изгода нито за страната, нито за района.

Изобщо основните играчи показват оптимизъм, че договорката сред Скопие и Атина може да оцелее. Това обаче ще изисква изключителни старания и компромис и от двете страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР