Нищо в интернет не е скрито.Тези, които си мислят, че

...
Нищо в интернет не е скрито.Тези, които си мислят, че
Коментари Харесай

Явор Колев: Нищо в интернет не е скрито

Нищо в интернет не е прикрито.Тези, които си мислят, че като влязат в мрежата могат да вършат каквото си желаят и против който си желаят, бъркат. Има структури, органи, които се грижат непрекъснато да не се случват такива неща, разяснява пред Българска телеграфна агенция комисар Явор Колев - шеф на отдел "Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП.

Интернет дава опция човек да бъде харесан по едно и също време от 6 000 души. Но лайкването от време на време може да стигне до серпантина на изнудване или още по-тежки последици. Дори някои срещи в действителното пространство по-късно завършват с тежки престъпни закононарушения, напомнят от ГДБОП.

Потребителите на Facebook са 2,5 милиарда, сподели Колев. "Това, че някой се усмихва от другата страна не значи, че е този, за който се показва. Бъдете деликатни с това, което получавате ", подсети комисарят.

Основните закононарушения против деца в мрежата са свързани със полово изнудване и с разпространяване на материали, съдържащи полова употреба, разяснява комисар Явор Колев. Над 80 случая са разследвани предходната година. При тези на полово изнудване нормално педофилът основава подправени профили на девойки и момчета и с тях търси другарство на дребни деца. Снимките нормално са от интернет, те елементарно се разпознават от експерти. Лъжливият профил не съдържа доста данни, няма доста другари, нито доста информация в профила, само че човек се подлъгва и приема другарството, след което стартира връзка - в началото фотография с по-оскъдно облекло, след това без облекло, следва включване на камера.

Педофилът води диалог с детето, след което го извежда в някоя от информационните платформи и го принуждава да се съблича пред камера, описа Колев. Записаните фотоси и видеоклипове се употребяват против детето, като то бива заплашвано, че ще бъдат оповестени на страницата му или ще бъдат разпратени до листата от другари. Целта е да се основава повече материал, който да удовлетворява извратените полови потребности на педофила или да принуди детето да приобщи свои другари в тази активност, сподели Колев. Някои от децата употребяват сигнализационна платформа на тел. 116 111 или споделят с родителите си, които алармират след това.

Другото доста известно закононарушение е обвързвано с разпространяване на материали със полова употреба на деца. Това са клипове, които педофилите обменят между тях посредством разнообразни платформи. ГДБОП следи интернет пространството в този вид интензивност и засича български консуматори, които обменят сходно полово наличие, увери комисарят. Според него през последните години има растеж на този тип престъпност, макар полаганите старания. Това се обуславя от развиването на технологиите, от все по-голямата известност на интернет платформи, които дават опция на педофилите да доближават до своите жертви, счита Колев. Тези, които изнудват полово възрастни, се стремят да получат материална полза. Процедира се по същия метод.
Комисарят описа за случай отпреди 4-5 години - педофил е заплашвал с ликвидиране и детето, и родителите. Задържан е 2 седмици след сигнала. Едни безобидни връзки в интернет могат да бъдат с доста съществени последствия за душeвността, за здравето, за самочувствието на едно дете, предизвести Колев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР