Никой не подкрепи законопроекта на правителството © Георги Кожухаров Никой

...
Никой не подкрепи законопроекта на правителството © Георги Кожухаров Никой
Коментари Харесай

Проектът за "частната корупция" събра още по-остри критики

Никой не поддържа законопроекта на държавното управление

© Георги Кожухаров Никой не поддържа законопроекта на държавното управление при публичното разискване в парламентарната правна комисия в сряда Още по тематиката
Всички сте обвинени

Как властта вкара бизнеса в Наказателния кодекс
23 мар 2018
Така споделиха от Брюксел...

Какво в действителност предложи интернационалния одит на прокуратурата
23 мар 2018
Евгени Стоянов: Целта е да се обзет повече случаи

Заместник-министърът на правораздаването дава отговор на въпроси на " Капитал " за плана за промени в Наказателния кодекс
23 мар 2018
Прокуратурата ще взема решение търговски разногласия, а дружбата с прокурор става главен обществен капитал

Юристи и икономисти за плана на държавното управление за промени в Наказателния кодекс
23 мар 2018
Управляващите пускат прокуратурата и в частния бизнес

Правната комисия одобри на първо четене плана на кабинета за промени в Наказателния кодекс макар унищожителните рецензии
15 мар 2018 Нито едно позитивно мнение не получи законопроектът на държавното управление за промени в Наказателния кодекс (НК) за така наречен корупция в частния бранш по време на публичното му разискване в сряда. То продължи близо три часа и беше в Народното събрание. Най-близкото до поддръжка бяха изявленията на представителите на Върховния касационен съд и на зам.главните прокурори Пенка Богданова и Петя Шишкова, които показаха, че в законопоректа има и някои положителни текстове, които би трябвало да бъдат подкрепени, само че те не засягат частта, отдадена на " частната корупция ".

Представителите на главните работодателски организации още веднъж изрично и абсолютно възразиха против същината на законопроекта, който приравнява наказателната отговорност за корупцията в частния и обществения бранш и по този метод на практика криминализира всяко несъблюдение на договорно обвързване. Членовете на Висшия адвокатски съвет Милен Ралчев и Валя Гигова повториха мощните причини на адвокатурата, изразени в мнение преди първото четене. " Този законопроект в действителност е доста добър за адвокатурата, тъй като основава доста работа на юристите. Но той е неприятен за страната и за правната сигурност, а адвокатурата взема драговолно тези ползи ", съобщи юрист Валя Гигова в къса язвителна имитация отвън общия звук на полемиката.

Представители на академичната общественост бяха поканени, само че не се явиха на разискването, въпреки че първият, който обществено сложи въпроса за цялостната неплатежоспособност на този план, бе професорът по наказателно право Пламен Панайотов. Подкрепиха го и други авторитетни адвокати.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева още веднъж се опита да трансферира отговорността върху европейския мониторинг и нуждата за синхронизиране с европейски документи и стандарти, само че против това изрично възразиха от всички страни (виж карето по-надолу).

Необичайният формат на разискването – след гласуването на законопроекта на първо четене от парламентарната правна комисия, когато той не може да бъде прегласуван на равнище комисия и би трябвало да бъде импортиран в пленарна зала, демонстрира, че ръководещите са наясно с проблемите в него. Въпреки опитите на правосъдния министър да оспори това, в това число и с подмятания, че рецензиите идват от извънпарламентарната съпротива и други злонамерени фактори.

Проблемът не може да бъде отхвърлен

" Очевидно има проблем, щом се организира публично разискване след първо четене (в правната комисия, б.р). Дали казусът може да бъде отхвърлен? Според мен – не. Защото е неверно заданието. Не може да се търси прилика там, където не е подходящо, а точно - да се пренесат от държавния в частния бранш ограниченията за корупция ", сподели Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). И илюстрира казуса: Ако аз, като бизнесмен си назнача шеф, който ме окраде – това е мой проблем, тъй като той е окрал моите пари. Къде е мястото на прокурора тук, откакто не става дума за обществени пари? Да съм гледал като съм го избирал. Ако мой контрагент забави доставка, заплащания – къде е мястото на прокурора. Аз мога да желая компенсации, неустойки, а в случай че не ги заплати – ще отидем на съд или арбитраж. Ако управлявате непознати пари – става дума за банковия и финансовия бранш – то над тях има регулатори – Българска народна банка и КФН, които имат доста съществени пълномощия, в това число да отстранят шефовете на такива компании. Ако всяко несъблюдение на контракт може да се криминализира, в случай че се изгубят границите сред трудовата и административната дисциплинираност, в един миг може да се окаже, че всички са евентуални нарушители.
От всичко това следва, от една страна - подборен отстрел, от друга – заледяване на вложенията, освен това освен задграничните, заключи Васил Велев. И направи прогноза, че депутатите няма да одобряват този план даже и от инстинкт за самозапазване, тъй като няма да са постоянно депутати – на следващия ден може да станат бизнесмени и да комфортен обект на напън.

Отваря се вратата за магистратски произвол

Не е неверно заданието, а осъществяването, опонира му някогашният вицепрезидент Маргарита Попова, която в този момент е основен секретар на Българската стопанска камара. Тя изрази съпричастност към министър Цачева, като сподели, че е била на този пост, както и към зам. министър Евгени Стоянов, който е обучавала в Националния институт на правораздаването. Но, в това число и от позицията си на някогашен почитан прокурор, сподели някои основни изречения, явно ориентирани да прозвучат като присъди, въпреки и изречени със угриженост: " да дръпнем обратно тези оферти в Наказателен кодекс и да се съсредоточим върху... регулаторни ограничения и понижаване на административната тежест, " има заплаха, която отваря вратата за магистратски произвол, а магистратският произвол в наказателното правораздаване има доста съществени последствия ", " като прочетох тези няколко параграфа, просто се изплаших " и така нататък

" Абсолютно безпочвен е аргументът, че частната и държавната благосъстоятелност е равнопоставена, което е в основата на претекстовете. Нито обществената общинска и държавна благосъстоятелност е равнопоставена на частната държавна и общинска благосъстоятелност, нито частната държавна и общинска благосъстоятелност е равна на частната благосъстоятелност на жителите ", сподели основният секретар на БТПП Васил Тодоров. Той даде образец със прекъсването на придобивната отминалост за държавни и общински парцели. " Действието с минимум репутационен риск за ръководещите бе напълно да отдръпват този законопроект, тъй като той е напълно неспособен ", съобщи Васил Тодоров и добави, че в наказателното право е безусловно неприемливо да се работи на правилото: " дайте да забележим какво ще стане, пък в случай че не не сме удовлетворени – ще ги отменим. "

Репутационният риск

Всъщност, точно репутационният риск е на фокус сега, доколкото е явно съмнението на ръководещите по какъв начин най-безболезнено да се отърват от плана и кой да поеме негативите. Той би трябвало да бъде импортиран в пленарна зала, тъй като към този момент е гласуван в комисия, и няма по какъв начин да бъде занимателен и пропуснат тихомълком, тъй като върви дружно с още шест други законопроекта за промени в Наказателен кодекс, препоръчани от депутати на Българска социалистическа партия и от " Обединени патриоти ".

Остават два разновидността за деяние. Първият е планът да бъде гласуван в зала с ангажименти, че ще бъде главно ремонтиран преди второ четене, само че тази алтернатива авансово бе разкритикувана от множеството изказали се през днешния ден. Вторият – да се употребява в това число и днешната полемика, с цел да се стимулира отхвърлянето му пленарна зала, като остане да се търси виновникът за този явен политически гаф.

Очакванията на доста от участниците в днешната полемика, в това число и депутати, са точно в тази тенденция, още повече че другояче няма причина да се прави това разискване късно.
Неверни претекстове

И сегашната редакция на текста за рушвет в частния бранш (чл. 225б от Наказателния кодекс) изцяло удовлетворява условията на Наказателната спогодба против корупцията, което се признава в отчет на ГРЕКО. Единствената рекомендация в техническия разбор на активността на прокуратурата, изработен от европейски прокурори, е за смяна в състава на закононарушението по работа (на член 282 от НК), което визира обществената сфера, сподели съдията от Върховен касационен съд Антоанета Данова. Адвокат Милен Велчев съобщи, че в отчета на европейските прокурори в действителност се съдържа единствено едно относимо изречение - за нужда от смяна в член 282 Наказателен кодекс, като освен това категорично е маркирано, че тази информация е почерпена от отчетите на българската Главна прокуратура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР