Никой не може да придобие по давност имоти частна държавна

...
Никой не може да придобие по давност имоти частна държавна
Коментари Харесай

Никой не може да придобие държавни имоти по давност, дори да ги е владял преди мораториума

Никой не може да придобие по отминалост парцели частна държавна или общинска благосъстоятелност, макар че ги е владял от 1 юни 1996 година до 31 май 2006 година, т.е. преди налагането на първия мораториум. Това съобщи Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение, осведоми news.lex.bg.

Въпросът беше подложен пред нея от правосъден състав на Върховен касационен съд, съгласно който по въпроса за придобивната отминалост, преди да бъде натрапен първият мораториум през 2006 година, има спорна правосъдна процедура. Казусът, по който е трябвало да се произнесе съставът, е обвързван с придобиването на гарсониера от 40 кв.м в София.

Гражданската гилдия обаче приема, че разминаване в практиката не съществува, и отклонява настояването на състава за постановяване на тълкувателно решение. Актът, с който прави това, обаче също е тълкувателно решение. И в него висшите съдии вършат значими мнения.

Казусът се отнася до тези, които са владели парцели частна държавна и частна общинска благосъстоятелност след 1 юни 1996 година, когато в Закона за собствеността падна тоталната възбраната за придобиване на каквато и да било движимост държавна или общинска благосъстоятелност.

И по този начин до 2006 година, когато малко преди да изтекат 10-те години, които разрешават да се придобие парцел даже при недобросъвестно притежание, беше въведен първият мораториум във връзка с държавната и общинската благосъстоятелност. В продължение към този момент на 12 години страната всяка година го удължава, като всякога претекстът за това е, че още не е завършил процесът по вписване и актуване на парцелите ѝ, както и този на общинската благосъстоятелност.

Последното удължение на мораториума беше направено със забавяне - при започване на тази година. Управляващите дадоха обещание, че ще е за последно и страната твърди, че до 2023 година ще постави в ред документите за собствеността си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР