Николай Младенов, бивш министър в България, а по-късно високопоставен служител

...
Николай Младенов, бивш министър в България, а по-късно високопоставен служител
Коментари Харесай

Вторият български политик в досиетата Пандора: кой е Николай Младенов


Николай Младенов, някогашен министър в България, а по-късно почитан чиновник на Организация на обединените нации, е вторият български политик в досиетата " Пандора ". Кой е Младенов и за какво името му изплува в следствието " Pandora Papers "?

Николай Младенов

От уеб страницата bird.bg, които са българските участници в следствието " Pandora Papers ", оповестяват, че Николай Младенов е записал офшорна компания на Сейшелите през швейцарски медиатор. Това е станало на 9 август 2013 година, когато Младенов към този момент не е политик в България, а е назначен за специфичен делегат на Организация на обединените нации в Ирак.

Пред проверяващите публицисти Младенов изяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да стартира консултантски бизнес и по тази причина записал компанията. Но не запомнил за нея, откакто получил предлагането за поста в Ирак и се отказала от бизнес желанията си. Младенов акцентира, че въпросната компания в никакъв случай не e правила активност и няма нито сметки, нито приходи.

Според bird.bg обаче е объркващ фактът, че компанията е учредена, откакто Младенов поема поста в Организация на обединените нации. Назначението му е публично оповестено на 2 август, а датата в контракта за регистрация на сдружението е 9 август.

От Организация на обединените нации споделят, че не знаят нищо за компанията и че тя не е била заявена от Младенов.

През декември предходната година Младенов изненадващо отхвърли да е делегат на Организация на обединените нации в Либия, а през август се разбра, че е почнал работа в институт във Вашингтон.

Бившият външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува в следствието „ Пандора пейпърс “.

Николай Младенов е роден през 1972 година. Завършва Английската гимназия в София, а по-късно следва интернационалните връзки в УНСС. Защитава магистърска степен в Кралския лицей в Лондон. Младенов е министър на защитата и министър на външните работи в първото държавно управление на Бойко Борисов.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР