Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месецаНиколай Денков

...
Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месецаНиколай Денков
Коментари Харесай

Кой кой е в проектокабинета Денков - Габриел



Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца

Николай Денков Денков е български физикохимик и академични учител, професор в Софийския университет, лекар на химическите науки. 

Член е на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 и 2013 година Участва интензивно в създаването на концепцията на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и в разискванията на Споразумението за партньорство за 2013 – 2020 година сред Република България и Европейската комисия.

От август 2014 година до април 2016 година е заместител министър на образованието и науката, отговарящ за висшето обучение и европейските структурни фондове, в това число за осъществяването на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. От 27 януари 2017 до 4 май 2017 година е длъжностен министър на образованието и науката. Служебен министър на образованието от 12 май 2021 година, със заместници Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева.

На 13 декември 2021 година със 134 гласа „ за “ и 104 гласа „ срещу “ става министър на образованието и науката в кабинета „ Петков “. Политическият му кабинет се състои от заместник-министрите Мария Гайдарова, Генка Петрова-Ташкова, Константин Хаджииванов и Ваня Стойнева. На 2 август 2022 година предава поста на служебния министър на образованието и науката в кабинета на Гълъб Донев – Сашо Пенов. Народен представител в 48-ото Обикновено национално заседание.



Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Мария Иванова Габриел (по татко Неделчева) е български политик от партия ГЕРБ. От 2004 до 2008 година е асистент теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ активност е обвързвана с тематиките за процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, политическа социология и интернационалните връзки.

В екипа е на 2 интернационалните плана – по Европейска стратегия Equal 2004 – 2008 „ Ценности и стопанска система – равенството в професионалната активност и обществената и солидарна стопанска система “ и Международна изследователска стратегия „ Парламентарното посланичество на национално и европейско равнище “ с началник Оливие Коста.

След европейските избори през 2014 година Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и началник на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП тя ръководи Работната група на ЕНП „ Евромед “ и дава отговор за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по предпочитани въпроси като миграцията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията, предварителната защита на спорове, правата на дамите. Под нейно управление е направена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 година

През 2015 година Европейската асоциация на организациите по връзки ѝ връчва оценката „ Евродепутат, бранител на обществена идея “ за приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите. 

През 2016 година получава премия „ Евродепутат на годината “ в категория „ Развитие “ и медал „ Сан Карлос “ на държавното управление на Колумбия за заслуги към страната в региона на интернационалните връзки и дипломацията.

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Комисията „ Юнкер “. След това е еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията „ Фон дер Лайен “.



Асен Василев – министър на финансите и вицепремиер, отговарящ за еврофондовете

Завършва „ Икономика “ в Харвардския университет, по-късно специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. Съосновател и шеф е на „ Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност “.

Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и към Центъра за тактики и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („ Харвард Бизнес Скул “).

От 1999 до 2004 година работи като съветник в „ Монитор Груп “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в браншовете на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица огромни производители на потребителски артикули.

През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев.



Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Калин Георгиев Стоянов е български служител на реда, основен комисар от Министерство на вътрешните работи, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ от 31 май 2021.

Роден е на 28 април 1981 година в гр. Бургас. Завършва Академията на Министерство на вътрешните работи през 2003 година Същата година почва работа в системата на Министерство на вътрешните работи като шпионин към Икономическа полиция в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) в Бургас. През 2009 година приключва „ Право “ в Бургаския свободен университет. Между 2009 и 2011 година е поредно шпионин в бранш „ Престъпления в стопанската система “ и в бранш „ Трансгранична проведена престъпност “ към локалното звено на ГДБОП в Бургас.

В интервала 2011 – 2016 година е шпионин в ГДБОП – Министерство на вътрешните работи и към отдел „ Криминална полиция “ към ОДМВР – Бургас. От 2016 година до 2018 година e на служба шеф на районно управление (на МВР) – Приморско при ОДМВР – Бургас. От април 2017 до април 2018 година е шеф (грешка, районно управление (на МВР) няма директор) на Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Приморско. От април 2018 година още веднъж стартира работа в ГДБОП в София като шеф на отдел „ Специални интервенции “. От 31 май 2021 година е краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “



Атанас Славов - министър на правораздаването

Доц. доктор Атанас Славов е депутат, определен от листата на “Демократична България ” в Стара Загора.

Славов е юрист-конституционалист, учител по публичноправни науки в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и лекар по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския бранш. Бил е консултант по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правораздаването Христо Иванов (2014–2015 г.) и консултант по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил измененията в Конституцията през 2015 година, както и в подготовката на десетки законопроекти.

Автор е на монографиите „ Гражданското присъединяване в конституционната народна власт “ (Сиела, 2017) и „ Върховенството на конституцията. Същност и гаранции “ (2010) и на десетки публикации и студии.

Атанас Славов е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за директна народна власт, член на Българската асоциация по политически науки и на други цивилен и професионални организации. Съучредител на Гражданска самодейност „ Правосъдие за всеки “. През годините е цивилен деятел и покровител на концепциите за радикална правосъдна промяна, гражданско присъединяване и отчетност на институциите. Депутат поредно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание.



Тодор Тагарев - министър на защитата

Тодор Тагарев е роден в гр. Стамболийски. Завършил е МГ „ Акад. К. Попов “ в гр. Пловдив (1978 г.), ВВВУ „ Г. Бенковски “, гр. Долна Митрополия като инженер с гражданска компетентност „ Автоматика и телемеханика “ (1982 г.) и Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (1994 г.). През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия „ Н.Е. Жуковски “ в Москва.

Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на Военновъздушни сили и учител във ВВВУ „ Г. Бенковски “. Като граждански в системата на защитата е заемал длъжностите шеф на дирекции „ Планиране на защитата “ и „ Политика по въоръженията “ (1998-2001 г.), началник на катедра „ Мениджмънт на сигурността и защитата “ на ВА „ Г.С. Раковски “ (2004-2008 г.), консултант на министъра на защитата (2009-2010 г.) и шеф на Института по защита (2016-2017 г.).

В интервала март-май 2013 година е длъжностен министър на защитата. През 1995 година стартира работа като теоретичен помощник в Българска академия на науките. От 2014 година е „ професор “ в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Проф. Тагарев е взел участие в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската организация по защита, в интернационалните проучвателен екипи и в стратегии за съвещания по въпроси на ръководството на сигурността и защитата в десетки страни. Негови научни писания са преведени на 15 езика. Женен, с три деца.



Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Кирил Вътев е приключил Националната спортна академия с профил " Свободна битка " (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка. Напуска спорта през 1991 година Заедно с брат си стартират произвеждане на сандвичи, само че се оказва, че мъчно се намират качествени салами. През 1993 година записват компанията " Тандем-В " и последователно от производството на сандвичи минават към месните деликатеси. В момента е член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България.



Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Юлиан Попов е старши консултант на Европейската фондация за климата, ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа и някогашен длъжностен министър на околната среда на България. Бил е дипломат на благосклонност на България за политиката в региона на енергетиката и климата и консултант по енергийната сигурност на президента на България.

Юлиан е член на Европейския съвет за външни връзки, на Консултативния съвет на Climate KIC и на управителните препоръки на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата.

Той е един от основателите и сегашен член на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското учебно заведение за политика. Юлиан е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в региона на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са оповестени от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и други Той е създател на две книги и съавтор на книгите „ Европейската супермрежа “ и „ Дипломация в региона на енергетиката и климата “.



Проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето

Проф. Христо Хинков е предлагането на ПП-ДБ за министър на опазването на здравето в проектокабинета, ръководен от акад. Николай Денков. Хинков е роден на 25 март 1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година и стартира трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 година като консултант-психиатър в Институт за незабавна помощ Пирогов.

През 1997-1999 година е назначен в Министерство на здравеопазването като шеф отдел планове, а в интервала 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията. През 2001 година напуща НЗОК и стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация.

През 2014 година е назначен за шеф на НЦОЗА, който ръководи до 2022 година Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, Съединени американски щати. Участвал е в редица планове и стратегии, свързани със опазването на здравето и здравната промяна. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз е през 1990 година  Проф. Христо Хинков е създател на голям брой изявления в региона на публичното здраве, здравната промяна и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция „ Психично здраве и предварителна защита на зависимости “ в НЦОЗА.



Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика

Д-р Иванка Шалапатова е изпълнителен шеф на фондация „ За Нашите Деца ”. Първият българин, изпълнителен шеф на английската организация “The European Children’s Trust ” през 2000 година.  Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежата от над 80 Неправителствени организации, които са повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Бивш зам.-министър на Труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година Магистър по британска и българска лингвистика със специализации във Англия, Германия и Унгария. През август 2020 година пази докторска степен по обществени науки с дисертация на тематика " Политиките на Европейски Съюз за обучение и грижа за деца в ранна възраст и използването им в България ".



Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството

Андрей Цеков е роден в град София. Завършва Първа британска езикова гимназия в град София и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски ”. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение “Любен Каравелов ” в град София. В интервала декември 2021 година – август 2022 заема поста на заместител министър на финансите. Андрей Цеков е фамилен с три деца.



Зарица Динкова - министър на туризма

Зарица Динкова е магистър по дипломация и интернационалните връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.

Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни държавни управления през 2021 година Главен политически консултант в Европейския парламент. Има опит като управител на огромни интернационалните планове за Организация на обединените нации и Европейски Съюз.

Директорът на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти към Педагогическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски ” проф. доктор Галин Цоков е препоръчан за министър на образованието и науката в проектокабинета „ Денков-Габриел “.



Румен Радев - енергиен министър

Радев е ръководител на Съвета на шефовете на Асарел-Инвестмънт от 2012 година - дава отговор за вложенията на групата в минната промишленост, енергетиката, новите технологии. Координатор на план ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на Българска академия на науките, зам.-председател на Българска асоциация за горивни кафези, водород и предпазване на сила.

Активно взе участие в развиването, ръководството и популяризирането на водородни технологии и нововъведения в България, в това число основаването на Hydrogen Valley Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.

Радев сменя Рибарски от Политическа партия, който сякаш беше сигурен за енергиен министър. " Промяната " жертват още Даниел Лорер и Милен Матеев, които бяха в първия вид на държавното управление Денков-Габриел.



Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа

Милена Стойчева е претендентът за министър на нововъведенията и растежа в проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Тя има просветителни степени и специализации от български и интернационалните университети като СУ „ Климент Охридски “, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от световната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. Понастоящем е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity.

Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании и работи интензивно за одобряването на дамите в бизнеса, науката и предприемачеството.

Милена Стойчева е притежател на най-високата международна премия за водачество на JA Worldwide “Soraya Salti ” за 2021 за приноса и за развиване на обществото посредством икономическо обучение и благоприятни условия. Тя е отличена и с премията за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на управителни позиции в интернационалните организации и компании, измежду които ръководител на световния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши консултант за висше обучение в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата просветителна просвета и опазването на природата в България.



Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Проф. доктор Галин Цоков е член на комисията за новаторски учебни заведения към МОН. Научните му ползи са в региона на организацията и ръководството на образованието, политиките в учебното обучение и Е-управлението, учебна администрация и законодателство, организационният мениджмънт и ръководство на качеството в образованието

Бил е преподавател по стратегия „ Еразъм+ “  в университета UNED, Мадрид, има специализация по Образователно водачество в Банкстрийт лицей по образованието, НЮ Йорк; специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания; Образователен мениджмънт с профил учредителен мениджмънт в образованието в Холандия,  Амстердамски университет.

Член е на Академичния съвет на ПУ. Проф. Цоков е създател на 101 научни изявления, издадени в България и чужбина. Главен редактор на списание „ Педагогика “.



Кръстю Кръстев - министър на културата

Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ " Кр. Сарафов " през 1983 година Работил в Куклен спектакъл - Пазарджик. В РДТ " Николай Хайтов " - Смолян е от 1983 година От 1998 година е негов Директор и Главен живописен началник. След сливането на Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов ” Пловдив и РДТ " Николай Хайтов " – Смолян от август 2010 година той е шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив, със сцена „ Николай Хайтов ” – Смолян.

По-значими функции и спектакли:
- " Трамвай Желание " от Тенеси Уйлямс - Стенли
- " Дългият път на деня към нощта " от Юджийн О`Нийл - Джеймс
- " Нора " от Х. Ибсен - Хелмер
- " Мюзикъл за пет пари " от Бертолт Брехт - Матиас
- " Страшният корсар Джакомо " от Александър Морфов - Джакомо
- " Навън, пред вратата " Борхерт – Войникът
- " Драг и робът " от Никола Русев – Драг
- " Рейс " от Станислав Стратиев - Виртуоз
- " Автопортрети за различаване " по фрагменти от пиесите " Снаха ", " Татул ", Лазарица " и " Железният светилник ", режисьор Юлия Огнянова - Поетът
- " Тишина, апелирам! " от Майкъл Фрейн - Шейхът - Фредерик Фелоус
- " Президентска опера " от Христо Бойчев - Мейкхит Ножа
- " Двубой " от Иван Вазов - Каракалпаков



Георги Гвоздейков - министър на превоза и известията

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по „ Авиационна техника и технологии “, „ Проектиране на летателни апарати “ във ВВВУ „ Георги Бенковски “ гр. Долна Митрополия.

Присъединява се към тима на Продължаваме Промяната с идея за въвеждане на новаторски политики в региона на въздухоплаването и обмисляне на тактики за консолидиране на устойчиви, безвредни и екологични транспортни решения, съответстващи на потребностите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков взе участие интензивно в основаването на първата система за незабавна здравна помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.



Александър Йоловски - министър на електронното ръководство

Александър Илиев Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство, както и в региона на стратегическо обмисляне за потребностите на държавната администрация и електронното ръководство.

От февруари до август 2022 година е заместник-министър на електронното ръководство, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 година и ноември 2016 година и в интервала август 2019 година и януари 2022 година е началник на отдел, а от август 2022 година до момента е старши управител, планове в Националния систематичен интегратор „ Информационно обслужване “ АД. В интервала 2016 година – 2019 година

Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна организация „ Електронно ръководство “. От 2011 година до 2015 година е шеф на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като управлява създаването на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 и реализира договарянията с Европейската комисия за приемане на оперативната стратегия.



Димитър Илиев - министър на спорта

Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България.

Димитър Илиев стартира своята кариера през 1994 година. През 2013 година афишира, че се отхвърля от спорта и се отдава напълно на преподавателска активност. Доц. доктор Димитър Илиев е учител в катедра „ Технически и ледени спортове “ в НСА “Васил Левски ”, бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “.

Експерт е в пътната сигурност. През годините това се трансформира в негова идея. Димитър е и създател на първата академия по безвредно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 индивида. Обича природата и постоянно спортува в планината. Владее британски, немски и италиански език.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР