Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Акордеонистът, свирил на Гагарин, претендент за Гинес

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Димитър Стойков закръгли 90 житейски и 65 креативен години и продължава да свири

Известният акордеонист Димитър Стойков закръгли 90 житейски и 65 креативен години и се трансформира в най-възрастния настоящ национален музикант в страната, който е кандидат за върховете на Гинес. Име емблема освен на Варненския край и родното му село Здравец, само че и за фолклорното изкуство в цялата ни страна с над 200 записа за фонда на българското радио и богата креативна биография.

Маестро Стойков е доайен измежду акордеонистите в България и справедливо титулуван от слушателите - национален музикант, който гали душата с неповторимите си мелодии. В тях постоянно звучат нюанси от колорита на родния му Варненски край, като че ли се докосваш до духа на предците. Той е живата история на фолклора в този край, делил сцената с най-известните ни артисти - Соня Кънчева, Добра Савова, Радка Кушлева, Зорка Желязкова, Георги Германов, Величка Станева, Мария Балтаджиева, Йордан Гемеджиев и доста други. Основател е на оркестър „ Крайморие” през 1991 година и музикант с многочислени записи за фонда на Радио Варна, откъдето е почнал креативната си кариера.

И на 90 година с акордеон на рамо той продължава да управлява пет групи за изворен фолклор в района и да реализира студийни записи, които ще бъдат издадени в специфичен юбилеен албум.

„ Винаги съм гледал положително на живота и съм давал кураж на другите към мен. Радостен съм, че съумях да стигна до тези години, тъй като това е една привилегия”, споделя Димитър Стойков.

Едни от най-известните му осъществявания са „ Помукчийска ръченица, „ Хоро на пояс “, „ Микино хоро “, „ Калиманово хоро “ и доста други. Носител е на почетния знак на Варна и е разгласен за почетен гражданин на Община Аврен. Автор е на автобиографичната книга „ Нетленна жарава “, а музиката му е издадена на шест дългосвирещи плочи, две дребни и няколко издадени компактдиска.

Паметна е останала за него срещата с първия космонавт Юрий Гагарин през 1961 година в двореца „ Евксиноград “, където е имал опция да го посрещне с обичания си акордеон и българска национална музика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР