Никола Пусен, “Et In Arcadia Ego (Лувър, Париж) Загадъчното изображение на

...
Никола Пусен, “Et In Arcadia Ego (Лувър, Париж)
Загадъчното изображение на
Коментари Харесай

Скритите послания в 10 от шедьоврите на световното изкуство

Никола Пусен, “Et In Arcadia Ego ” (Лувър, Париж)

Загадъчното изображение на древногръцки овчари, събрали се към гробница с надпис “Et In Arcadia Ego ” („ Дори в Аркадия аз живея ”) на Никола Пусен, ражда едни от най-абсурдните хипотези в историята на изкуството. Британските учени Хенри Линкълн, Майкъл Байджет и Ричард Лей настояват, че картината пази тайната за прикрито богатство в южната част на Франция, където в миналото живял Исус в съпружеско самодоволство с Мария Магдалена. Вместо до богатство обаче, тази превъзходна нелепост води до несполучлив правосъден просец против майстора на шарлатанството – създателя на „ Шифърът на Леонардо “, Дан Браун.

Ян ван Ейк, „ Портрет на семейство Арнолфини ”

Ян ван Ейк, „ Портрет на семейство Арнолфини ” (Национална изложба, Лондон)

За да остави спомен на идващите генерации, художникът на „ Портрета на семейство Арнолфини “, Ян ван Ейк вгражда в картината невероятен автограф на латински върху стената зад двойката. Подписът гласи: „ Ян ван Ейк беше тук 1434 “.

В огледалото зад фамилията се разпознават силуетите на две дребни фигури, които могат да се видят само с лупа. Позицията на фигурите в огледалото е и вероятността на художника, а съвсем незабележимите силуети следят протичащото се пред тях. Една от фигурите се допуска, че е на самия ван Ейк – вдигнал ръка за привет към феновете през вековете.

Леонардо да Винчи, „ Тайната вечеря “

Леонардо да Винчи, „ Тайната вечеря “ (Санта Мариа деле Грацие, Милано)

Теориите към известната картина на Леонардо да Винчи, „ Тайната вечеря ” са многочислени. Това не пречи на изкуствоведите да прибавят нови странни хипотези за смисъла и знаците в изображението. Изследователката от Ватикана, Сабрина Сфорца Галиция твърди, че е разшифровала математически и астрологически код, намиращ се в прозореца полумесец над главата на Исус Христос в „ Тайната вечеря “. Кодът разкрива предвещание за „ вселенско наводняване “, което ще стартира на 21 март 4006 година и ще свърши на 1 ноември същата година. Наводнението ще унищожи света, само че и ще бележи „ ново начало за човечеството. “

Франсиско де Гоя, „ Голата Маха “

Франсиско де Гоя, „ Голата Маха “ (Музей „ Прадо “, Мадрид)

Иззета от инквизицията и оповестена за „ неприлична, в ущърб на публичното богатство ”, полегналата гола жена на Гоя е считана за най-секси картината на всички времена. Но коя е в действителност тя? Спекулациите показват Пепита Тудо – държанка на Манюел де Годой, противоречив министър председател на Испания по време на Полуостровната война. Има теории, че той особено поръчал картината на Гоя. По-интересната доктрина е, че изобразената гола жена е Мария дел Пилар – красива и буйна херцогиня на Алба, нежната половина от най-богатата двойка в Испания, а също по този начин и любовна спекулация на Гоя. Учените отхвърлят тази доктрина, само че тя въпреки всичко остава допустима, тъй като обликът на херцогинята се появява в картините на Гоя през цялото му творчество.

Тициан, „ Папа Павел III и неговите внуци “

Тициан, „ Папа Павел III и неговите внуци “ (Музей „ Каподимонте “, Неапол)

В сърцето на напрегнатия и към момента противоречив колективен портрет, стои едно брутално ликвидиране. В творбата на Тициан, болният папа се обръща с явен укор към по-малкия си внук Оттавио. Той претендира за дукството на Парма и Пиаченца против волята на дядо си, откакто намушква и убива личния си татко Пиер Луиджи Фаранезе. Неговият по-голям брат, кардинал Алесандро, настоящ държател на църквата по това време, също поглежда към ръката на дядо си, очаквайки той да е идващия който ще седне на папския стол. Докато актуалните критици виждат картината като рецензия на папската корупция, единственото, към което Тициан се е стремял е било обезпечаване на църковен живот за бездрасъдния си наследник, духовник Помпонио. Разочарован от напразните си старания, той се завръща в родния си дом Венеция, оставяйки шедьовъра си недовършен.

Сандро Ботичели, „ Primavera “

Сандро Ботичели, „ Пролет “ (Галерия Уфици, Флоренция)

Весел празник на женската хубост? Буйна езичческа ода за обновяването на сезона? Нищо не е толкоз просто. Шедовърът на Ботичели не е само фантазия за ботаниците, поради изобразените над 500 разнообразни типове растения. Картината е обсъждана, като опит за скрит план против Медичите, с цел да се уеднаквят идеалите на християнството, юдаизма и исляма. Това съмнение не е по никакъв начин пресилено, тъй като рененсансова Флоренция сигурно съперничи по странни теории и подправени гурута на Калифорния през 60-те години на XX век. Самият Ботичели имал собствен нравствен лидер – проповедникът Санторола. Под негово въздействие, в работите на Ботичели почнали да се следят по-мистични знаци, до момента в който Санторола не бил изгорял на централния площад във Флоренция през 1498 година.

Ханс Холбайн Младши, „ Посланиците “

Ханс Холбайн Младши, „ Посланиците “ (Национална изложба, Лондон)

Тези млади мъже може би наподобяват в положително здраве и със забележително самочувствие, само че в случай че погледнете към долния завършек на избражението в ляво, дясно и диагонално, на напред във времето ще забележите череп в анаморфна вероятност. Идеята за „ Memento mori ” – увещание за гибелта, била публикувана, само че за какво би трябвало да бъде толкоз видно приложена към двамата френски посланици в Лондон, остава тайнственост. Може би картината е основана, с цел да украсява стълбището на нечий дом и минавайки всеки ден около нея, стопанинът да си припомня за суетата на земните неща.

Йохан Вермеер, „ Урок по музика “

Йохан Вермеер, „ Урок по музика “ (Кралска сбирка, Лондон)

Колкото и видимо хладни и спокойни да са картините на Вермеер, те са цялостни със знаци на пристрастеност и подмятания за крещяща еротика. На изображението се следи по какъв начин млада жена допира клавишите на виржинал – инструмент, обвързван с чистотата. Очевидно обхванат от урока, учителят й зорко я следи. По-близък взор към огледалото над тях демонстрира, че момичето е разсеяно от наличието на мъжа и свири на виржинала, до момента в който го гледа настоятелно. Каната с вино на масата е афродизиак, а огромният струнен инструмент на пода е ясно разчетен фалически знак. А относително ниската позиция на фена от отсрещната страна на стаята го слага в позицията на воайор.

Микеланджело, Покривът на Сикстинската шапка

Микеланджело, Покривът на Сикстинската шапка (Рим)

Според относително нова доктрина, девет от сцените на покрива на Сикстинската шапка са заети от книгата „ Битие “ и позите на облиците, които изписват букви от писмеността на иврит носят кабалистични послания. Давид и Голиат образуват буквата гимел, която в еврейската мистичност е знак на мощ. Това се смята за опит на Микеланджело да сътвори мост сред католицизма и юдаизма. Някои лекари настояват, че до момента в който са съзерцавали покрива на Сикстинската шапка са съумели да сглобят изображение на по-голяма част от човешката нервна система, както и други значими елементи на човешкото тяло.

Джорджоне, „ Бурята “

Джорджоне, „ Бурята “ (Галерия Академия, Венеция)

Мистериозните фигури на мъж и жена, позиционирани отвън стените на неназован град под гръмотевичното небе, всеки аспект от картината на Джорджоне е бил обект на голям брой научни хипотези. Това я прави една от най-загадъчните картини в историята на изкуството. Мъжът е обсъждан като боец, пастир, ром или млад благородник, а дамата като циганка, продажница, Ева или Мария. А какво ще кажем за видимо безсмислените, само че очевидно преднамерено скъсени колони? Темата на картината остава една неразкрита мистерия. Според писателя Ян Морис, картината е населявана от духа на самия художник.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР