Никита Мазепин. Ш***н малоумник. Отивай в Русия и се състезавай

...
Никита Мазепин. Ш***н малоумник. Отивай в Русия и се състезавай
Коментари Харесай

Никита Мазепин - синът на руски олигарх, който ядоса Джеръми Кларксън и изгуби мястото си във F1

" Никита Мазепин. Ш***н малоумник. Отивай в Русия и се състезавай самичък. Пак ще загубиш ". 

Тези думи са написани в туита на Джеръми Кларксън в първия ден на войната в Украйна - 24 февруари. Гневът на именития водещ от Top Gear беше срещу пилота от Formula 1 Никита Мазепин, играч от екипа на Haas. 

23-годишният руснак е наследник на олигарха Дмитрий Мазепин - мажоритарен притежател на " Уралхим " и доближен на Владимир Путин. Компанията му сега строи спектакъл в комплекса " Сириус " в Сочи, който се намира до пистата за надпревари от F1 в Русия. 

В Сочи трябваше да се организира конкуренция на 23-25 септември, която обаче беше анулирана от управлението на Международната автомобилна федерация (FIA) поради съветската инвазия в Украйна. 

Когато Никита Мазепин беше запитан какво мисли за нападението на съветската войска в прилежащата страна, той отговори: " Като спортист, който се състезава на най-високото равнище, знам какво става в света сега и явно в това е забъркана и Русия. Но не се тормозя, тъй като постоянно съм бил огромен покровител на спорта без политика ". 

Именно тези думи предизвикаха възмущението на Джеръми Кларксън, който не скри разочарованието си от неспособността на Мазепин да се разграничи от военната експанзия. 

Десет дни по-късно водачът беше отхвърлен от тима си Haas, чийто основен спонсор е бащата на Мазепин. 

" Отборът на Haas реши да приключи неотложно партньорството с " УралКали " и контракта на Никита Мазепин. Заедно с останалата част от общността на Formula 1 екипът ни е шокиран и тъжен поради нашествието в Украйна, като се надява на бърз и кротичък завършек на този спор ", се споделя в известие на Haas от 5 март. 

Досега Мазепин можеше да се състезава, защото FIA позволяваше на съветски или беларуски водачи да вземат участие в съревнования под безпристрастен байрак.  

Според BBC обаче руснакът е трябвало да подпише декларация, в която декларира, че съблюдава правилата на FIA за мир и неутралитет, че показва взаимност с народа на Украйна поради страданията от военния спор и че не поддържа нито директно, нито индиректно нашествието в Украйна. 

Мазепин твърди, че " моята цялостна подготвеност да приема препоръчаните условия, с цел да продължа съдействие с FIA, бяха изцяло пренебрегнати и не последваха никакви насрещни стъпки ". 

Договорът на Haas за спонсорство от " УралКали " е на стойност 30 млн. паунда на сезон, а поради нея през 2021 година болидите им са оцветени в бяло, синьо и алено с трикольора на Русия.  

Мазепин-баща е приключил военно учебно заведение в Минск, а през 80-те години служи като преводач в Афганистан по време на съветската военна интервенция в страната. По-късно приключва Московския държавен институт за интернационалните връзки и до 2000 година работи в промишлени колоси като ТНК и Сибур. През 2004 година основава лична компания, с която стартира да изкупува акциите на химически фабрики и ги сплотява в " Уралхем ". 

Да се състезава във Formula 1 е фантазия на сина му Никита Мазепин, само че дебютният му сезон се оказва разочароващ поради няколко случая на пистата. 

Руснакът има сложни връзки и със съотборника си Мик Шумахер - наследник на легендата на F1 Михаел Шумахер. 

През юни и септември 2021 година Мазепин беше упрекнат, че е заплашил живота на Шумахер по време на маневри по нападателно изпреварване или с опит да попречи да бъде заобиколен. Няколко години по-рано, до момента в който към момента се състезава във Формула 3, той се сбива с един от противниците си по време на тренировки и е осъден от FIA за неспортсменско държание. 

През 2020 година Никита Мазепин се въвлича в още един скандал - този път отвън надпреварите - откакто разгласява клип, в който опипва гърдите на манекенка, до момента в който двамата се возят в автомобил. Тогава той беше заставен да се извини за държанието си и за качването на записа в Instagram.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР