Никълъс Потър е британско-германски журналист и на крайнодесните движения и

...
Никълъс Потър е британско-германски журналист и на крайнодесните движения и
Коментари Харесай

Ник Потър, изследовател на екстремизма: Путин въплъщава идеалите на крайнодесните

Никълъс Потър е британско-германски публицист и на крайнодесните придвижвания и организации в Германия и Европа. Редактор е на Belltower.News - журналистическа платформа на немската фондация, която развива начинания против десния екстремизъм, расизма и антисемитизма. Потър е приключил Кралския лицей в Лондон и Хумболтовия университет в Берлин.Честгост в английски и немски медии.

Разговаряме за това за какво в пропутинския лагер в Германия се оказаха и крайнолеви, и крайнодесни симпатизанти и водачи. За техните митинги и кои са те разказахме в публикацията.

Демонстрации като " Манифестацията за мир " на Сара Вагенкнехт от 25 февруари в Берлин събират последователи от левицата и от десницата. Защо крайнодесните и крайнолевите не се солидаризират с Украйна?

- Има въпреки всичко някои леви и десни, които се солидаризират с Украйна. Позицията на Вагенкнехт за войната е противоречива даже в личната ѝ партия. Ден преди демонстрацията берлинската организация на Лявата партия (Die Linke) организира свое бдение пред съветското посолство. Клаус Ледерер, водач на берлинската конструкция, доста ясно съобщи: " Вън от Украйна, долу оръжията! ". Други леви групи също са солидарни - оказват помощ на украинските бежанци, провеждат изхранване и настаняване, събират пари, показват против Путин.

В крайнодесния лагер пък съществуват групи като " Третият път " (Der III. Weg) или Партия на новата мощ (Neue Stärke Partei), които на повърхността показват взаимност с Украйна, в реалност обаче флиртуват с тамошните крайнодесни - от " Азов " до " Свобода ". Но крайнодесните в Украйна надалеч не са толкоз мощни и авторитетни, колкото ги показва държавната агитация на Кремъл. Все отново те съществуват и някои немски десни екстремисти от дълго време поддържат връзки с тях. Заедно са ходили на паравоенно образование или даже са се сражавали против Русия.

Подобни неонацисти на Запад виждат Путин в традицията на Съветския съюз и предизвестяват за " алената опасност ", идваща от нападението против Украйна, въпреки и в това време да отхвърлят НАТО и Запада.

Въпреки това несъмнено липсва взаимност с Украйна вляво и вдясно. Някои леви рисуват опростена антиимпериалистическа картина на света, в която Западът се показва единствено като агресор. Според тази логичност ползите за сигурността на Русия са оправдани и НАТО е действителна опасност за Путин. За съветския империализъм обаче не желаят да чуят ни дума. Или просто са наивни и имат вяра, че с Путин може да се договаря. Че няколко хорови осъществявания за мир и бдения със свещи ще сложат завършек на касапницата. Но те не възприемат Украйна и украинците като настоящ индивид. Държат се покровителствено - по този начин, като че ли знаят кое е най-хубавото за украинците сега.

А десните?

- Има доста аргументи десните да не демонстрират взаимност с Украйна. Зеленски е евреин, проевропейски, отворен към света, демократичен. Путин, въпреки това, въплъщава идеалите, известни измежду крайнодесните: мощен, властнически мъж с ултранационалистическа идеология, " учредена на традициите ", който ненавижда хомосексуалните.

 Декемврийският брой та сп.
Декемврийският брой та сп. " Компакт ", обявяващо извънредно лявата Сара Ваденкнехт за " Най-добрата за канцлер ".

" Алтернатива за Германия " да вземем за пример продължава да работи като партията на Русия. Дясноекстремисткото списание Compact също е авторитетен проруски рупор.

Какво слепва в едно групи като десните популисти, така наречен " Граждани на райха " (Reichsbürger), леви придвижвания, съперници на имунизациите, " И накомислещите " (Querdenker) от център а и хора от " различните " среди?

- На немски се употребява думата Querfront (букв. " напречен фронт ", само че в по-широк смисъл - Трети път, Третата позиция, идея от времето на Ваймарската република от 1918 година до идването на Хитлер на власт през 1933 година за сдружаване на националисти и социалисти - бел. ред.): разнообразни групи отляво и отдясно се събират и сплотяват под общ знаменател.

В случая това е визията, жестоко казано, че НАТО и Западът били предизвикали войната и също носели отговорност за нея. Наивният пацифизъм на Сара Вагенкнехт и Алис Шварцер има една " сляпа зона " - те не могат или не желаят да видят, че активизират и десни екстремисти, солидарни с Русия на Путин.

" Гражданите на райха " и " Инакомислещите " виждат следващ мотив да популяризират главните си тези: че немската страна не била законна, че политиците трябвало да бъдат тикнати зад решетките, че формалният роман за войната не бил правилен. Или пък че имало скришен проект и тъмни сили, дърпащи конците на всичко - типичен антисемитски разказ. Подобни разкази намират плодородна почва и измежду съперниците на имунизациите и у някои леви. Налице е и една напълно егоистична причина. Войната изнервя. Цените се подвигат, газът не доближава. И на мнозина германци - без значение дали леви, " райхсбюргери " или съперници на имунизациите - към този момент им е пристигнало до гуша. Понякога имам усещането, че войната би трябвало да свърши, с цел да си върнат тези хора спокойствието. Въпреки всичките украински жертви и невъобразимото страдалчество в Украйна.

Но за какво измежду всички тях продължава да липсва схващане за същността на съветския режим, за системата на Путин? Само за могъщата съветска агитация ли иде тирада - или важат и някакви психо-социални аргументи?

- Някои антиимпериалистки групи са толкоз догматични в идеологията си, че възприемат империализма единствено като артикул на Запада. Не разпознават обаче имперските цели на Путин. По принцип не са в положение да осъзнаят сложността на геополитическите спорове. Виждат единствено черно-бяла обстановка. И когато да вземем за пример Съединени американски щати са неприятните, то тогава по логиката им другата страна би трябвало да е жертва.

Руската държавна агитация също играе роля. По крайнодесните канали в " Телеграм " вървят подправените вести и дезинформацията от Кремъл. Популярен източник там е Russia Today. Но и някои от левите също одобряват изказванията на Путин за " денацификация " на Украйна като чиста монета.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР