Нигерия, чрез министъра си на външните работи Юсуф Тугар, потвърди,

...
Нигерия, чрез министъра си на външните работи Юсуф Тугар, потвърди,
Коментари Харесай

БРИКС: Поредната страна иска да се присъедини към съюза до 2 години

Нигерия, посредством министъра си на външните работи Юсуф Тугар, удостовери, че се стреми да се причисли към групата БРИКС в границите на две години.

Тази стъпка значи, че Нигерия се стреми към световно посланичество и въздействие, като акцентира желанието си да се ангажира със съюзи, които предизвикват ясни и градивни цели.

Тугар удостовери зрелостта на Нигерия при избора на световни партньорства и акцентира изгодите от многочислените съюзи за ползите на страната.

Нигерия, която също се стреми към участие в Г-20, вижда в БРИКС опция за икономическо и политическо въздействие на международната сцена. Тугар сложи под въпрос изключването на Нигерия от тези групи, като се има поради забележителното ѝ население и стопански статус.

Въпреки предходния интерес Нигерия към момента не е оформила публично кандидатурата си за участие в БРИКС. Вицепрезидентът Кашим Шетима акцентира нуждата от съвещания с националните управителни органи, преди да се пристъпи към участие.

Нигерия, най-голямата африканска стопанска система, може да се похвали с Брутният вътрешен продукт от $448 милиарда, население от над 212 милиона и обилни ресурси от природен газ и недопечен нефт, което ѝ отрежда забележителна позиция в международните енергийни запаси.

Ако Нигерия подаде молба през 2025 година, евентуалното участие в БРИКС може да стартира от 1 януари 2026 година, което евентуално ще разшири обсега на групата в цяла Африка. Тази стъпка би била значим стадий за световното присъединяване и стратегическото позициониране на Нигерия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР